- Vă simțiți mereu copleșit? Extenuat emoțional și psihic de cele mai multe ori? Dacă da, atunci este posibil să suferiți de oboseală psihică. Oboseala psihică este o afecțiune declanșată de activitatea cognitivă prelungită. Practic, vă supra-solicitați creierul, lăsându-vă epuizat, împiedicând productivitatea și funcționalitatea cognitivă generală.
Cele mai frecvente simptome sunt blocarea mintală, lipsa motivației, iritabilitatea, mâncatul pe fond nervos sau pierderea apetitului și insomnia. Epuizarea mintală vă poate afecta atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Netratată, aceasta poate duce la tot felul de probleme serioase de sănătate, inclusiv anxietate și burnout. Cercetările sugerează că oboseala psihică constantă poate afecta și rezistența fizică.
Cauzele oboselii psihice
Oboseala psihică nu este neapărat rezultatul unor eșecuri personale sau a unui eveniment supărător. Mai degrabă este o acumulare de prea multe: Prea multe decizii. Prea multă muncă într-un timp scurt. Prea multe întreruperi, solicitări și schimbări ale concentrării. Prea multe lucruri se petrec în același timp, fără posibilitatea de a lua o pauză.
Acest tip de oboseală psihică ne dărâmă atunci când volumul sarcinilor și activităților pe care ni le-am asumat depășește capacitatea noastră de a face față stresului într-un mod pozitiv.
Uneori oboseala psihică poate fi un rezultat al problemelor de sănătate: depresia, bolile de inimă, bolile cronice și boala autoimună pot duce la insomnie sau tulburări de somn, ceea ce poate provoca oboseală psihică. Vă sfătuim să verificați acest aspect cu doctorul dumneavoastră.
Cu cât suntem mai obosiți din punct de vedere mintal, cu atât mai puțin capabili suntem de a face față rutinei zilnice. Devine mai greu să luăm decizii sănătoase, să rămânem concentrați pe sarcini și calmi. De asemenea, poate fi dificil să ne controlăm emoțiile. Pe parcurs, oboseala psihică duce la burnout, probleme fizice și boli cauzate de stres. De îndată ce înțelegeți de ce vă simțiți atât de obosit, puteți lua măsuri pentru a vă pune mai repede pe picioare.
Semne ale oboselii psihice
Oboseala psihică se poate manifesta în multe feluri:
- Oboseala fizică. Corpul se simte obosit și parcă preferați să vă întindeți pe canapea, cu un pahar de vin în mână, decât să ieșiți la alergat seara. Chiar dacă ați petrecut cea mai mare parte a zilei stând la birou.
- Nerăbdare și iritabilitate. Sentimentele de furie și supărare sunt mai ușor de declanșat.
- Incapacitate de concentrare. Este mai greu să vă terminați lucrul și sarcinile. S-ar putea să vă fie mai greu să luați decizii și să vă găsiți cuvintele potrivite.
-
Metode de a combate oboseala psihică
Mai puține decizii
Ne confruntăm cu zeci de decizii în fiecare zi și până la sfârșitul procesului de luare a deciziilor, energia noastră psihică și controlul de sine pot scădea. Apoi, suntem mai predispuși să luăm decizii nesănătoase și să alegeam calea ușoară și rapidă. De exemplu, veți alege să stați pe canapea, în loc să mergeți la sală sau veți opta pentru un burger în loc să gătiți o masă sănătoasă. O modalitate de a compensa această scădere în energia mintală poate fi limitarea deciziilor dvs. în timpul zilei. Comandați aceeași cafea în fiecare zi. Mâncați același fel de mâncare în fiecare marți. Prin păstrarea unor simple decizii de bază, avem mai multă energie pentru a ne ocupa de restul sarcinilor într-o zi.
Perspectivă realistă
Faceți o listă de sarcini importante pe care trebuie să le îndepliniți a doua zi, înainte de a merge la culcare. Construiți o listă simplă și realistă. Acest lucru vă va împiedica să vă supra-solicitați, asigurându-vă suficient timp pentru a finaliza toate elementele de pe listă. În mod similar, setați obiective personale și profesionale realiste.
Pauze frecvente
Fie că este vorba despre o pauză de 15 minute, o evadare în week-end sau o mini-vacanță acasă, timpul liber pentru relaxare poate face minuni pentru sănătatea mintală. Luați pauze mici chiar și la locul de muncă; o plimbare în afara clădirii. Luarea pauzelor ajută la deblocarea creierului. Veți găsi ușor soluții simple la diverse probleme și nu veți pierde timpul cu sarcini sau procese inutile.
Meditație
O meditație zilnică de 20 de minute are efecte benefice majore pe termen lung. Studiile arată că meditația nu numai că îmbunătățește concentrarea și memoria, ci schimbă și modul în care corpul răspunde la stres.
Acceptare și îngrijire de sine
Exersați zilnic îngrijirea de sine, indiferent de cât de egoist sună. Faceți cel puțin un lucru în fiecare zi, care vă face să vă simțiți cu adevărat fericit. Un alt mod de a elibera blocajele mintale și emoționale este practicarea acceptării. Aceasta ar putea fi acceptarea anumitor trăsături ale partenerului de viață, greșeli personale ocazionale, schimbări la locul de muncă sau ceva la fel de simplu precum indecizia copilului când discutați despre micul dejun.