Cheltuielile aprobate pentru bugetul federal expiră vineri la miezul nopţii. Dacă nu se ajunge la un acord până atunci, cea mai mare economie a lumii va încetini brusc, milioane de funcţionari publici nu îşi vor putea primi salariile şi traficul aerian va fi perturbat.
Spre deosebire de rezoluţiile obişnuite, sau „CR”, care finanţează agenţiile federale pentru o anumită perioadă, măsura anunţată de Johnson ar finanţa unele părţi ale guvernului până la 19 ianuarie, iar altele până la 2 februarie. Republicanii din Camera Reprezentanţilor speră să adopte măsura marţi. Planul de urgenţă al republicanilor din Camera Reprezentanţilor nu conţine însă nicio finanţare suplimentară, cum ar fi ajutorul pentru Israel sau Ucraina.
„Acest proiect de lege va pune capăt tradiţiei absurde din perioada sărbătorilor de a introduce o legislaţie masivă şi care presupune cheltuieli chiar înainte de vacanţa de Crăciun”, a scris Mike Johnson pe X, fără a da detalii.
Planul său în două părţi este „un act legislativ necesar pentru a-i pune pe republicanii din Camera Reprezentanţilor în cea mai bună poziţie posibilă, ca să apere victoriile conservatoare”, a comentat el.
Presa americană a sugerat că, în cadrul acestui plan neobişnuit, unele dintre legile necesare pentru a menţine deschise serviciile federale vor fi adoptate prin intermediul unui proiect de lege pe termen scurt până la 19 ianuarie, în timp ce restul vor fi amânate până la 2 februarie. Astfel, Congresul ar câştiga timp pentru a adopta diverse proiecte de lege privind cheltuielile, fără a angaja fonduri pentru Israel, Ucraina şi securitatea frontierelor, aşa cum vrea preşedintele Biden, potrivit presei.
Unii republicani se plâng însă deja că planul nu include reducerile de fonduri pe care le doreau. Prin urmare, nu se ştie dacă partidul, care are doar o majoritate precară în Camera Reprezentanţilor, va reuşi să îl adopte, iar în Senat, care este controlat de democraţi, este şi mai puţin probabil.
Casa Albă a descris propunerea ca fiind „o reţetă pentru mai mult haos republican şi mai multe situaţii de shutdown”.
„Republicanii din Camera Reprezentanţilor pierd timp preţios cu o propunere pe jumătate pregătită, care a fost criticată îndelung de membri ai ambelor partide”, a declarat purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Biden, Karine Jean-Pierre, într-un comunicat.
Ultimele negocieri pe tema bugetului federal american, de la sfârşitul lunii septembrie, au aruncat deja Camera Reprezentanţilor în haos. Susţinătorii lui Trump, furioşi că preşedintele republican de atunci al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, ajunsese la un acord de ultimă oră cu tabăra democrată, l-au dat jos din funcţie, într-o mişcare fără precedent. A fost nevoie apoi de trei săptămâni pentru ca republicanii să se pună de acord asupra unui nou preşedinte, Mike Johnson. În aceste trei săptămâni, Congresul american nu a reuşit să adopte nicio lege.
La fel ca predecesorul său, Mike Johnson, necunoscut publicului larg şi cu o experienţă foarte limitată în cadrul establishment-ului republican, va trebui să se confrunte atât cu tabăra radicală fidelă lui Trump, susţinători ai unei ortodoxii bugetare foarte stricte, cât şi cu democraţii, care refuză ca politica economică a ţării să fie dictată de fidelii fostului preşedinte.