”Reuniunea îşi propune să aducă în atenţia lumii consecinţele războiului asupra mediului, atât în Ucraina, cât şi în regiunea transfrontalieră. Conferinţa reuneşte experţi şi factorii de decizie din întreaga lume, reprezentanţi ai Grupului de lucru la nivel înalt instituit de Oficiul Preşedintelui Ucrainei, ai Programului Naţiunilor Unite, reprezentanţi ai instituţiilor Uniunii Europene, ai Curţii Penale Internaţionale”, a transmis, vineri seară, Ministerul Mediului, într-un comunicat d epresă.

În cadrul sesiunii ministeriale, demnitarul român  a susţinut o declaraţie de ţară.

”Aş dori să reiterez faptul că România condamnă, în cei mai fermi termeni, agresiunea premeditată a Rusiei asupra Ucrainei şi îşi exprimă deplina susţinere şi solidaritate cu poporul ucrainean, victime ale războiului brutal de agresiune declanşat de Rusia. Referindu-mă la consecinţele asupra mediului în Europa şi nu numai, aş dori să abordez în primul rând problema apei. După cum ştim cu toţii, este un element de bază pentru existenţa vieţii, fie dacă ne referim la fiinţe umane, fie la mediu în general, inclusiv flora şi fauna de care suntem total dependenţi. În plus, emisiile de gaze cu efect de seră sunt un rezultat direct al războiului, ducând la o pierdere profundă a biodiversităţii şi la deteriorarea ecosistemelor esenţiale de pe teritoriul Ucrainei şi nu numai. În contextul acestei realităţi tragice, vom dovedi un angajament puternic faţă de necesitatea urgentă de a proteja mai bine mediul inclusiv prin semnarea instrumentelor de cooperare bilaterală şi multilaterală, în cursul zilei de astăzi”, a transmis Mircea Fechet.

Astfel, ministrul mediului, apelor şi pădurilor a semnat Declaraţia de cooperare legată de managementul apelor din perspectiva aspectelor internaţionale, între Ucraina, Republica Moldova şi România privind gestionarea bazinului râului Prut, alături de ministrul mediului din Republica Moldova, Iordanca-Rodica Iordanov şi de Ruslan Strilets, ministrul protecţiei mediului şi resurselor naturale din Ucraina.

”În acest context, demnitarul român a subliniat importanţa bazinului râului Prut, care acoperă o suprafaţă de 27.540 km², fiind unul dintre cei mai lungi 3 afluenţi ai Dunării. Totodată, caracterul puternic transfrontalier al bazinului râului Prut este sporit de faptul că principalul său curs fluvial a marcat întotdeauna graniţe importante în istorie. Astăzi, pe parcursul a 711 km, formează graniţa dintre România şi Republica Moldova, iar pentru o lungime de 31 km, formează graniţa dintre România şi Ucraina”, a mai transmis Ministerul Mediului.

Potrivit instituţiei, al doilea Memorandum semnat de ministrul Mircea Fechet şi Ruslan Strilets, ministrul protecţiei mediului şi resurselor naturale din Ucraina, este cel privind cooperarea în domeniul protecţiei mediului între cele două ţări.

”Acest instrument va sprijini cooperarea bilaterală în domenii precum protecţia mediului, gestionarea durabilă a apei şi protecţia împotriva inundaţiilor, protejarea ecosistemelor Mării Negre, managementul deşeurilor, managementul calităţii aerului, protectia naturii şi conservarea biodiversităţii, prevenirea schimbărilor climatice”, se mai arată în comunicatul de presă.

”Cooperarea în domeniul protecţiei mediului va promova aprofundarea relaţiilor de prietenie între România şi Ucraina, pentru că suntem conştienţi de responsabilitatea asupra siguranţei mediului pentru generaţiile prezente şi viitoare. Mai mult, trebuie să ţinem cont de faptul că activităţile de pe teritoriul statului oricărui participant pot avea un impact transfrontalier asupra teritoriului statului celuilalt participant”, a subliniat ministrul Mircea Fechet.