Sursă foto: servuscluj.ro

Medicii de familie și cei din ambulatoriile de specialitate din Cluj-Napoca s-au adunat din nou și protestează în fața Casei de Asigurări de Sănătate pentru a-și exprima nemulțumirea față de reducerea valorii punctului per serviciu medical. Conform informațiilor furnizate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), scăderea punctelor per capita este determinată de bugetul aprobat pentru anul 2024.

Săptămâna trecută, CNAS a publicat valorile punctelor per capita și per serviciu medical pentru asistența medicală primară și ambulatoriile de specialitate. Valoarea punctului per capita a înregistrat o scădere de la 12 lei la 7.7 lei, comparativ cu anul precedent.

În același timp, punctul per serviciu medical în asistența primară a înregistrat o scădere la 6.2 lei față de 8 lei în 2023, în timp ce punctul per serviciu medical în ambulatorii a înregistrat o coborâre la 3.3 lei de la 4.5 lei în 2023.

Această diminuare a valorilor, alături de modificările fiscale, creșterea inflației și noile mecanisme de control și verificare, ar conduce la o semnificativă scădere a veniturilor cabinetelor medicale începând din luna următoare, punând în pericol sustenabilitatea și funcționarea acestora.

” Reprezentanții Asociației Medicilor de familie, ai Patronatului, ai medicilor de familie din Colegiul Medicilor, reprezentanții Medicilor de Familie din Ambulatorii de Specialitate, s-au adunat astăzi pentru a-și prezenta poziția în raport cu revendicările care au fost înregistrate de la Casa de Asigurări.

Pot să vă spun că am avut întotdeauna o colaborare, o comunicare și o abordare constructivă. În ultimii ani au fost foarte multe provocări în sistemul de sănătate și întotdeauna am avut alături de noi Asociația Medicilor de Familie, Patronatul Medicilor de Familie și reprezentanții medicilor din Ambulatoriile de specialitate, astfel că întotdeauna s-au găsit soluții împreună, discutându-le împreună cu Direcția de Sănătate Publică pentru ca sa se găsească soluții ce țin de comunicarea noastră la nivel local.
După cum știm astăzi, în data de 18, Președintele Casei Naționale, doamna Valeria Hetea, intră in negocieri cu organizațiile sindicale, profesionale, patronale pentru a găsi soluții”, a afirmat Luminița Chirilă, Directorul General al CAS Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.