Sursă foto: stiridecluj.ro

În weekend-ul care tocmai a trecut, Platoul Sălii Sporturilor din Cluj-Napoca a devenit centrul de activități pentru copii. Aceștia s-au stropit cu apă, au jucat fotbal sau biliard cu piciorul. În timp ce copiii se distrau, părinții îi supravegheau din zonele puține umbrite. Popularitatea acestui proiect menit să îi scoată pe oameni din case a relevat un lucru important: locuitorii din Cluj își doresc mai multe spații de relaxare, iar copiii au nevoie de mai multe locuri de joacă, nu doar piețe pietonale.

În zilele următoare, Clujul va fi afectat de un Cod Galben de caniculă, cu un disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade Celsius. În astfel de condiții, Platoul Sălii Sporturilor din Cluj-Napoca poate deveni o „insulă de căldură urbană”.

În mediul urban, temperatura este adesea mai ridicată decât în zonele rurale învecinate. Acest fenomen este cunoscut sub numele de „insulă de căldură urbană” și se manifestă pe tot parcursul anului, dar efectele negative sunt mai pronunțate în special în timpul verii.

Creșterea temperaturii este cauzată în mare parte de materialele și structurile prezente în orașe. Arborii, vegetația, lacurile și râurile au capacitatea de a răcori aerul prin umbrire, transpirația frunzelor și evaporare. O altă soluție modernă constă în utilizarea de materiale diferite pentru pavaje și acoperișuri, care reflectă mai multă căldură de la soare și rămân mai reci decât materialele convenționale, conform meteoradar.ro.

Observăm cu toții că temperaturile în oraș sunt mai ridicate decât în zonele înconjurătoare, de aceea este important ca orașul să nu fie supraîncărcat cu construcții, iar autoritățile să se concentreze pe identificarea de materiale diferite pentru pavaje și acoperișuri, precum și pe crearea de spații verzi, mai ales în locurile frecventate de copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.