”Astăzi, 22.03.2024, în jurul orelor 17.45, a avut loc o avarie, urmată de o explozie, la un întrerupător de 110kV aparţinând Hidrocentralei Stejaru. Incidentul a avut loc pe fondul unei manevre normale de oprire cu descarcare de sarcina a hidroagregatului (HA) nr. 3 (20 MW). Astfel, la deconectarea intreruptorului de 110 kV – HA3, polul aferent fazei T a ramas nedeconect, personalul executând manevrele de intervenţie specifice pentru astfel de cazuri. Intervenţia a fost urmată de o explozie a camerei de stingere a polului fazei T, urmată de declanşarea grupurilor  HA4 si HA2, incarcate la 20 MW fiecare, precum si a HA6, incarcat la 52 MW”, a transmis, vineri seară, Hidroelectrica.

Sursa citată a precizat că salariaţii companiei au acţionat conform procedurilor interne de urgenţă pentru astfel de incidente.

”Suplimentar, a fost solicitată intervenţia autorităţilor competente, respectiv a Detaşamentului de pompieri Piatra-Neamţ, care a trimis la faţa locului trei autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD. O persoană a necesitat îngrijiri medicale, fiind afectată de suflul exploziei.  Aceasta a fost preluată în stare conştientă de către echipajul SMURD şi transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe din Piatra-Neamţ pentru evaluare şi tratament, şi se află în afara oricărui pericol”, a mai transmis sursa citată.

Compania anunţă că un echipaj al serviciului de intervenţie a rămas la locul evenimentului pentru a asigura zona şi pentru a monitoriza situaţia în continuare.

”Hidroelectrica a iniţiat de urgenţă măsurile necesare pentru remedierea defecţiunilor cauzate de acest incident şi pentru a restabili operaţiunile normale. Siguranţa angajaţilor, a comunităţii şi a mediului înconjurător rămâne prioritatea noastră principală. Hidroelectrica SA colaborează strâns cu autorităţile şi va informa publicul cu privire la orice evoluţii ulterioare legate de acest incident”, a mai precizat Hidroelectrica.

Compania anunţă că incidentul nu are implicaţii asupra siguranţei în funcţionare a Sistemului Energetic Naţional.

Energia neprodusa de la momentul incidentului a fost compensată prin incarcarea suplimentara a CHE Lotru.