Hernia de disc este o afecțiune frecvent întâlnită, dar pe care o putem trata ușor dacă facem mai multă mișcare și respectăm recomandările unui specialist. Durerea de spate este un prim simptom cu care pacienții se prezintă fie la medicul de recuperare medicală, fie la un kinetoterapeut. Cum ne ajută kinetoterapia să tratăm hernia de disc? Ce alte terapii sunt de ajutor? Ce recomandări trebuie să respectăm pentru a preveni reapariția durerilor? Aflăm de la Adrian Dumitrache, fizioterapeut și fondator Kineto Plus.

Care sunt structurile afectate în hernia de disc?

Adrian Dumitrache: Ca să putem înțelege ce reprezintă hernia de disc trebuie să identificăm structurile care sunt afectate. Avem o structură care se numește disc interverterbral (dintre vertebre), care are două funcții: mă ajută să fiu mobil, să mă mișc în toate direcțiile când am nevoie pe parcursul zilei și acționează ca un amortizor care preia toată greutatea corpului adresată coloanei vertebrale. Aceste două funcții pe care le are discul intervertebral sunt posibile numai dacă sănătatea lui este integră. Pentru asta, trebuie să vedem ce componente are.

Discul intervertebral are o componentă externă, un înveliș fibrocartilaginos care poate fi asemănat cu un zgârci. Acesta formează un gard de jur împrejurul discului intervertebral. În interiorul lui avem o structură fluidă, numită nucleu pulpos, ce își mărește volumul la presiune. De exemplu, atunci când cărăm ceva, discul intervertebral se dilată, se comprimă coloana și presiunea vine pe inelul fibrocartilaginos (gardul din jurul nucleului pulpos).

„Majoritatea joburilor presupun statul la birou sau în mașină, iar coloana este extrem de solicitată într-o astfel de poziție”

: Cum apare hernia de disc? Ce se întâmplă, mai exact?

Adrian Dumitrache: Mulți dintre noi ducem o viață extrem de sedentară și trebuie să știm că aceste discuri intervertebrale sunt extrem de solicitate în poziția de șezut. În acel moment, toată presiunea este pe coloana vertebrală. Dacă mergem sau stăm în picioare, membrele inferioare și musculatura picioarelor preiau o parte din presiunea corpului. Marea majoritate a joburilor pe care le avem presupun statul la birou, în mașină, iar coloana este extrem de solicitată. Presiunea crescută în interiorul discului dilatat pe inelul fibrocartilaginos duce la cedarea și ruperea acelui „gard”. Astfel, nucleul pulpos pătrunde în exterior și comprimă un nerv de la nivelul coloanei vertebrale, în regiunea posterioară. Acesta este mecanismul de producere a herniei de disc. În momentul în care nucleul pulpos a ieșit din inelul fibrocartilaginos și comprimă fie măduva spinării, fie o rădăcină nervoasă, atunci se pune diagnosticul de hernie de disc.

De ce apare hernia de disc?

Care sunt principalele cauze ce duc, de obicei, la apariția herniei de disc?

Adrian Dumitrache: Conform studiilor, persoanele care conduc mult sunt cele mai predispuse la apariția herniei de disc. Discopatiile, în care intră și hernia de disc, sunt adresate în special persoanelor care stau în șezut și preiau șocuri de-a lungul timpului din carosabil (înainte era numită boala șoferilor). O altă situație este dată de faptul că hernia de disc apare, cu preponderență, la persoanele între 35-55 de ani. Acestea sunt considerate cu risc mai mare în a face hernie de disc. Este o patologie determinată, de cele mai multe ori, de o comprimare făcută mecanic. În intervalul acesta de vârstă, marea majoritate a oamenilor fac ceva, este o perioadă a vieții lor în care se întâmplă lucruri. Mulți dintre pacienții noștri vin cu simptomatologie de hernie de disc atunci când își schimbă jobul, se mută, își renovează baia.

Pe lângă acestea, avem sedentarismul, care duce la o stare degradantă a musculaturii. Musculatura are rolul de a menține stabilitatea coloanei vertebrale și de a scădea presiunea de pe mușchii din jurul coloanei. Dacă nu îi lucrăm, nu facem mișcare absolut deloc, stăm și opt ore la birou, nu mergem nici la kinetoterapie, atunci mușchii nu vor fi activați și vor avea de suferit.

RMN-ul ne ajută să diagnosticăm hernia de disc

Cum se pune diagnosticul de hernie de disc?

Adrian Dumitrache: Diagnosticul se pune cu ajutorul unei investigații imagistice, și anume RMN. Se realizează în urma unei analize pe care o face medicul de recuperare sau chiar fizioterapeutul. Când pacientul este simptomatic, adică vine cu durere de spate însoțită de amorțeli (parestezii) bine delimitate pe un traiect nervos, avem suspiciunea că este o problemă la nivel discal și îl trimitem la RMN. De exemplu, dacă pacientul ne spune că i-a amorțit piciorul până la genunchi, atunci înseamnă că este un traiect nervos extrem de bine definit. RMN-ul se face atunci când specialistul (medicul neurochirurg, medicul de recuperare sau fizioterapeutul) vrea să facă o diferențiere între abordarea conservatorie (kinetoterapie, fizioterapie, terapie manuală) și abordarea chirurgicală.

Episoadele repetate de durere, însoțite de amorțirea unui membru, trebuie să ne trimită către un specialist

 Când ar trebui să ne îngrijorăm și să cerem ajutor?

Adrian Dumitrache: Principalul motiv pentru care pacienții vin la specialist este legat de durere. Când durerea este însoțită de un alt simptom, cum ar fi amorțeala pe o anumită zonă, este clar că învelișul extern al măduvei spinării este afectat într-o oarecare măsură, pentru că el ne transmite senzația de amorțeală. Dacă acele simptome sunt continue, trebuie să mergem la un specialist. Asta nu înseamnă că dacă avem dureri mari de trei-cinci zile, dar fără amorțeli, trebuie să așteptăm să ne treacă.

Totuși, există și situația în care simptomul de durere, blocajul de spate, trece de la sine în momentul în care avem o inflamație dată de un mușchi. De exemplu, am ridicat televizorul, m-am forțat, mușchiul s-a contractat foarte tare și mi-a comprimat o rădăcină nervoasă, după care i-a dat drumul. Rădăcina nervoasă a trimis semnal pe metamerul pe care lucrează și m-a făcut să simt același lucru ca la o comprimare discală. Ulterior, această durere dispare și nu e nevoie neapărat de tratament. În schimb, când simptomele se repetă, adică mă doare spatele în fiecare dimineață când mă trezesc sau mă doare la două ore după ce am venit la serviciu, atunci este un mecanism care declanșează acea inflamație și trebuie identificate cauza, stadiul bolii ca să știm ce avem de făcut.

Terapiile și exercițiile se aleg în funcție de fiecare pacient

De ce terapii este nevoie pentru a obține rezultate cât mai bune și cât mai repede?

Adrian Dumitrache: Putem face partea de fizioterapie, de terapie manuală, masaj terapeutic, kinetoterapie, iar aici intră o serie de tehnici și tipuri de exerciții. Tot programul acesta se divide în mai multe celule. În momentul în care avem un pacient la o evaluare, trebuie să identificăm ce ar funcționa pentru el, să facem programul de recuperare individualizat pentru starea în care este, pentru obiceiurile pe care le are, vârsta la care se află.

De exemplu, am avut un sportiv de performanță care făcea lupte libere. La 18 ani a fost operat de hernie de disc cervicală și acum este campion european. Într-un fel este recuperarea pentru tipul acesta de pacient și în alt fel pentru o pacientă de 65 de ani care are ca obiectiv să poată merge din nou la cumpărături ca înainte. De asta spun că din totalitatea tehnicilor pe care le avem selectăm ce are nevoie pacientul respectiv și asta este, de fapt, unicitatea tratamentului.

De ce e important să apelăm la un kinetoterapeut

Care este rolul kinetoterapiei în tratarea herniei de disc?

Adrian Dumitrache: Aud frecvent că dacă te doare spatele trebuie să-ți întărești musculatura spatelui. Acest lucru este parțial adevărat. De multe ori, oamenii fac exerciții de tonifiere a musculaturii și își dau seama că îi doare mai tare spatele. De ce? Pentru că acest lucru nu este pentru toată lumea. Noi trebuie să echilibrăm toate catenele musculare astfel încât să avem presiunea cea mai scăzută în zona de mijloc. Asta ține de măiestria și de cunoștințele pe care le are fizioterapeutul cu care lucrezi. Mulți zic: „Îmi descarc un program de pe Youtube și fac exercițiile acelea”. Poate să funcționează, dar numai dacă este strict potrivit pentru problema pe care o avem, pentru starea în care ne aflăm și obiectivele pe care le avem.

Asta este diferența între a face un program de tratament unic, adresat patologiei cu care ne confruntăm și a face un program de tratament general care poate funcționa în linii generale pentru o persoană cu hernie de disc. Un alt aspect este legat de comunicarea pe care o avem cu terapeutul cu care facem programul respectiv. La fiecare pas avem un specialist pe care îl putem întreba dacă e în regulă să ne doară, să ne trosnească spatele, lucru pe care nu îl putem face atunci când ne uităm pe Youtube. Trebuie să avem pe cineva care să ne conceapă planul de tratament, să urmărească dacă facem execuțiile cum trebuie și cu care să ținem legătura ulterior, când continuăm programul de exerciții acasă.

„Fiecare exercițiu este explicat și arătat de kinetoterapeut, apoi pacientul este supravegheat pentru a fi executat corect”

Ce exerciții fac pacienții care vin la kinetoterapie?

Adrian Dumitrache: Se folosesc exerciții bazate pe niște principii. Când vorbim de problemele de spate, trebuie să avem grijă la anumite secțiuni din corp, și anume zona de mijloc a trunchiului care este compusă din: musculatura paravertebrală, musculatura laterală abdominală și musculatura drepților abdominali. Cheia este cum activezi această musculatură. Un exemplu de exercițiu este atunci când pacientul stă întins pe saltea, cu genunchii îndoiți și își ridică fundul. Prin acest exercițiu activăm musculatura paravertebrală, activăm abdomenul și mușchii de pe partea posterioară a coapselor.

Această activare simetrică într-un lanț închis, așa cum o numim noi, adică împing cu picioarele în saltea, îmi produce o izometrie la nivelul coloanei și mă obligă să îmi țin spatele într-o poziție corectă. Fiecare exercițiu este explicat și arătat de kinetoterapeut, iar apoi este supravegheat pentru a fi executat corect. Astfel, adresabilitatea pacientului este strict pe nevoia pe care o are.

Sunt de ajuns exercițiile pentru a trata durerea?

Este suficient să facem doar exerciții pentru a trata durerile?

Adrian Dumitrache: Exercițiile sunt doar o componentă a planului de tratament. Uneori pot fi de ajuns, alteori nu. De exemplu, dacă fac exercițiile exemplar dimineața, le-am învățat și după aceea mă duc opt ore și stau la calculator, observ că după patru ore de când nu m-am ridicat începe să mă doară spatele. E clar că ceva nu e în regulă și atunci, pe lângă exercițiile care mă ajută într-o anumită măsură, trebuie să îmi fac și un plan ergonomic de cum trebuie să stau la calculator, de câte ori trebuie să mă ridic astfel încât să nu mă doară din nou spatele.

„Este obligatoriu să știm că tonicitatea musculaturii în zona respectivă este critic să fie bine întreținută”

Când ar trebui să începem kinetoterapia și cât timp se fac aceste exerciții?

Adrian Dumitrache: Partea de protoconizare o facem individual. Când spui cuiva că trebuie să facă exerciții pentru toată viața, pui o greutate destul de mare pe acea persoană. Nu este obligatoriu să facem toată viața exerciții, dar este obligatoriu să știm că tonicitatea musculaturii în zona respectivă este critic să fie bine întreținută. Dacă reușim să facem asta având activități libere, cum ar fi: mersul, înotul, alergatul, care să ne aducă plăcere fără să considerăm că este un act medical, nu va fi nicio problemă. Dacă nu e suficient, corpul ne va spune și vor apărea din nou durerile, vom ajunge din nou în acel cerc vicios.

Noi facem recomandări de la trei la șase luni, cât durează recuperarea. Asta nu înseamnă că trebuie să vină neapărat șase luni la noi. De când am tratat și pacientul nu mai are dureri, trei-șase luni de atunci va face lucruri ca să nu mai apară simptomul respectiv. De multe ori, oamenii se relaxează, nu îi mai doare și nu se mai duc. Dacă reușim să combatem un blocaj lombar într-o săptămână, data viitoare ne va lua 10 zile, apoi două săptămâni și tot așa. Deci progresivitatea va exista în cea mai mare măsură.

Trebuie să facem modificări în stilul de viață

Cât de important este să ascultăm și să înțelegem recomandările unui specialist pentru a avea rezultate bune și a preveni, în același timp, complicațiile?

Adrian Dumitrache: Dincolo de tratament, sunt foarte multe lucruri pe care le putem face singuri acasă. Condiția de reușită a tratamentului unei patologii discale este legată de ce înțelege persoana respectivă că are voie și nu are voie să facă acasă, în activitățile zilnice. Dacă nu urmează întocmai indicațiile și contraindicațiile vizavi de pozițiile de somn, pozițiile în care trebuie să stea pe scaun, cum trebuie să ridice anumite greutăți, cum trebuie să se spele pe dinți, cum trebuie să spele vasele când are o astfel de problemă, nu va reuși să obțină rezultatele așteptate. Sunt niște chestiuni cărora nu le dăm importanță, dar care dacă sunt făcute în fiecare zi, cu o oarecare repetitivitate, într-o poziție în care resimțim o presiune în zona respectivă, favorizăm dezvoltarea acelei patologii.

Recuperarea după operația de hernie de disc

Cât de importantă este recuperarea medicală după o operație de hernie de disc?

Adrian Dumitrache: Este extrem de importantă. Medicul care operează trebuie să recomande recuperarea pentru a pune pacientul pe o traiectorie în care să nu mai ajungă la acea intervenție. În momentul în care se intervine chirurgical, medicul scoate bucata de disc intervertebral care comprimă rădăcina nervoasă și o eliberează, iar pacientul se simte bine. De cele mai multe ori, sunt mai multe etaje care sunt afectate. Dacă pacientul continuă să facă exact aceleași lucruri care l-au adus în situația respectivă, nu e decât o chestiune de timp până când va recidiva acea intervenție. Deci trebuie să facem ceva pentru a rupe acel cerc vicios.

„Mișcarea trebuie administrată exact ca medicamentul, într-o anumită doză, prescris de cineva care știe și luat întocmai”

Ce putem face ca să prevenim apariția herniei de disc?

Adrian Dumitrache: În primul rând, nu trebuie să fim sedentari. Cea mai simplă variantă este profilaxia. În al doilea rând, în momentul în care am o problemă, trebuie să cer sfatul unui specialist înainte de a-mi da eu cu părerea, de a lua creme și tratamente. Mai întâi merg la cineva în care am încredere și îl întreb care e opinia lui. Un specialist poate să ne dea niște sfaturi care să ne pună într-o poziție de informare și să știm ce avem de făcut pentru a anticipa ceea ce urmează.

Multe persoane mă întreabă ce sporturi pot să facă pentru a preveni. Eu recomand mersul rapid, mersul pe bicicletă, dansurile, putem să mergem și la sală, dar să ne spună un antrenor ce trebuie să facem. Mișcarea trebuie administrată exact ca medicamentul, într-o anumită doză, prescris de cineva care știe și luat întocmai. Altfel, poate să fie un efect fix invers. Pacientul poate să facă activtități care să îi producă lui satisfacție. Dincolo de lucrurile mecanice pe care le-am discutat, mai este și o componentă biopsihosocială.

Atunci când ai o durere, nu ai cum să te simți bine, să fii zâmbitor. Oamenii care au dureri sunt, în general, mai închiși, mai introvertiți, mai încruntați, mai puțin sociabili. Dacă facem asta în mod repetat, ne poate afecta viața de cuplu, serviciul, deschiderea socială. Chestiunea aceasta trebuie văzută în ansamblul ei. Nu vorbim doar de un disc intervertebral, ci de o persoană care poartă și acel disc intervertebral pe lângă alte griji. Trebuie să înțelegem că o astfel de patologie ne poate face să renunțăm la serviciul pe care îl avem, ne poate duce într-o situație în care să nu ne mai înțelegem cu partenerul de viață.

Dacă îi explici unei persoane ce se întâmplă și nu o tratezi, doar îi spui ce are de făcut acasă, persoana respectivă se luminează și vede o soluție. Aș vrea să punctez și că pacientul, atâta timp cât este bine și corect informat de un specialist, deține controlul asupra oricărei afecțiuni.