Actul normativ prevede suplimentarea creditelor de angajament şi bugetare alocate Metrorex pe anul 2023, cu suma de 50 milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi redistribuite Metrorex S.A., pentru onorarea angajamentelor contractuale, până la rectificarea bugetară aferentă anului în curs, arată comunicatul de presă al Guvernului.

Suma reprezintă plata avansului la contractul de execuţie a Magistralei 6, lot 1, Tokyo-Aeroport Henri Coandă, pentru realizarea legăturii reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni.

De asemenea, Executivul a aprobat, tot în şedinţa de joi, hotărârea Guvernului privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Astfel, Guvernul a alocat unele sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, prin adoptarea unei hotărâri, în acest sens. Suma totală este de 433.766.000 lei, iar sumele rămase neutilizate vor fi restituite la Fondul de rezervă al Guvernului, până la finalul acestui an.

Potrivit sursei citate, sumele suplimentare aprobate pentru bugetul MTI pe anul 2023 sunt:

– 84.296.000 lei, subvenţii pentru susţinerea transportului feroviar public de călători;

– 160.470.000 lei, în vederea asigurării serviciului universal, pentru toate categoriile de beneficiari de facilităţi de călătorie pe calea ferată;

– 189.000.000 lei, pentru întreţinerea şi funcţionarea /exploatarea infrastructurii feroviare publice;

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, în calitate de ordonator principal de credite, răspunde de modul de utilizare a sumelor alocate. Sumele rămase neutilizate vor fi restituite la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului până la sfârşitul anului 2023, în condiţiile legii.