Spre deosebire de marile economii care se luptă cu inflația, economia chineză a intrat miercuri în deflație, pentru prima dată în mai bine de doi ani, situația la care s-a ajuns din cauza consumului intern lent care complică redresarea economică.Economia chineză este în pragul imploziei. Indicele prețurilor de consum din China, principalul indicator al inflației, a scăzut în iulie cu 0,3%, într-un moment în care principalele motoare de creștere ale țării sunt în criză, iar șomajul în rândul tinerilor a atins un nivel record, de peste 20%.Deflația este opusul inflației, adică scăderea prețurilor la bunuri și servicii. Deși pe hârtie poate părea un lucru bun pentru puterea de cumpărare, deflația reprezintă o amenințare pentru economie.Consumul în China a scăzut la un nivel dramatic.
Consumul în China a scăzut la un nivel dramatic. Sursa: Pixabay
În loc să cheltuiască, consumatorii își amână achizițiile în speranța unor noi reduceri de prețuri. În lipsa cererii, companiile sunt nevoite să reducă producția, să înghețe recrutările sau să facă disponibilizări și să accepte noi reduceri pentru a-și lichida stocurile, ceea ce le cântărește profitabilitatea, deoarece costurile rămân aceleași.
Va urma o spirală descendentă.
Indicele prețurilor de consum din China, principalul indicator al inflației, a scăzut în iulie cu 0,3% în ritm anual, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS).Analiștii intervievați de Bloomberg se așteptau la o scădere a prețurilor cu 0,4%, după o inflație zero cu o lună înainte. Spre comparație, inflația în Franța a fost de 4,5% în iunie și de 3% în Statele Unite.Șomajul va explodaChina a cunoscut o scurtă perioadă de deflație la sfârșitul lui 2020 și începutul lui 2021, din cauza prăbușirii prețului la carnea de porc, cea mai consumată carne din țară. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în 2009.Mulți analiști economici se tem ca această perioadă să dureze o perioadă mai lungă de timp. În acest caz, companiile chinezești ar produce pe stoc, iar produsele nu ar mai fi cumpărate. Dacă situația va continua să persiste mai mult de câteva luni, șomajul va exploda și mai tare.Imobiliarele sunt cel mai grav afectateCriza din sectorul imobiliar, care a reprezentat mult timp un sfert din PIB-ul Chinei, este ”principalul” motiv al acestui ”șoc deflaționist”, potrivit economistului Andrew Batson de la Gavekal Dragonomics.Între timp, indicele prețurilor de producție s-a contractat din nou în iulie (-4,4%) pentru a zecea lună consecutivă, potrivit Biroului Național de Statistică din China. Acest indice, care măsoară costul bunurilor care ies din fabrici și dă o indicație asupra sănătății economiei, scăzuse deja cu 5,4% în iunie. Prețurile la producător pe roșu sunt sinonime cu marje reduse pentru companii.Acești indicatori vin în urma cifrelor dezamăgitoare pentru exporturile chinezești, în mod tradițional un motor important al creșterii economice. Potrivit cifrelor oficiale publicate marți, exporturile au înregistrat în iulie cea mai mare scădere de la un an la altul (-14,2%), penalizate de cererea slabă din străinătate, scriu jurnaliștii de la bfmtv.