Sursă foto: stiridecluj.ro

Miercuri seara, doi frați ciobani din Cluj au pierit în urma unui fulger, alături de animalele pe care le pășteau. Vecinii sunt șocați, deoarece și mătușile fraților au murit într-un mod similar acum mulți ani.

Cei doi frați, în vârstă de 43 și 44 de ani, erau ieșiți cu vacile la păscut când au fost loviți de un fulger devastator, care a dus la decesul lor și a opt vaci.

Un pădurar a găsit trupurile și a recuperat telefonul unuia dintre frați. Pe ecranul telefonului era blocat un mesaj RO-Alert cu avertisment de cod portocaliu pentru condiții meteorologice periculoase. Pentru familia lor, tragedia se repetă în mod îngrozitor.

”Două mătuşi de-ale lor au murit tot trăsnite. Amândouă deodată”, a declarat un localnic.

Primarul comunei Săcuieu, Gheorghe Cuc, a declarat faptul că întreaga comunitate se află în doliu. ”Este o tragedie pentru întreaga comunitate. În primă fază am aflat de dispariţia lor şi de decesul a opt bovine. Vă daţi seama, fiind într-un câmp de 200 de hectare tendinţa-i să te adăposteşti sub un brad sau un arbore”, a transmis edilul.

Paul Olar, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, a explicat că alegerea făcută de cei doi ciobani a fost una greșită.

”E vital ca orice activitate desfăşurată în aer liber să fie întreruptă. În cazul în care vă aflaţi într-o zonă deschisă în timpul furtunii, aşezaţi-vă ghemuit, cu mâinile pe cap şi urechi, iar capul între genunchi. Intraţi în casă, într-o construcţie ori în autoturism. Deşi s-ar putea să vă răniţi în cazul în care trăsnetul loveşte maşina, sunteţi mai protejaţi în interiorul vehiculului decât în exterior. Deconectaţi de la priză aparatele şi alte echipamente electrice”, a spus acesta.

Sabin Cornoiu, şeful Salvamont, a oferit alte sfaturi utile. ”Atunci când simţim că ni se electrizează părul, trebuie să ştim că intrăm într-o zonă încărcată electric şi această zonă favorizează atragerea fulgerelor. Dacă suntem în grup şi suntem într-o zonă deschisă, trebuie să ne dispersăm, să fim undeva la 15 metri unii de ceilalţi”, a precizat Cornoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.