”Pentru că ne apropiem rapid de 2024, este un moment perfect să ne uităm puţin înapoi înspre 2023 şi să ne formăm o viziune de ansamblu. 2023 a fost un an al schimbărilor tehnologice. Valul de Inteligenţă Artificială generativă, marcat în special de ChatGPT şi DALL-E, a schimbat complet modul de funţionare a multor instituţii şi companii din lume. De asemenea, aceeaşi tehnologie a facilitat şi mai multe provocări în spaţiul securităţii cibernetice”, au transmis, duminică, specialiştii DNSC.

Potrivit acestora, folosirea tehnologiei deepfake pentru a propaga fraude online a căpătat amploare într-un timp scurt, iar echipele de securitate cibernetică au fost nevoite să răspundă ferm şi rapid acestora.

”Ne aşteptăm ca şi în 2024 să vedem aceste tentative de fraudă, probabil într-un număr şi mai mare”, a mai transmis DNSC.

”Integrările Internet of Things au fost, de asemenea, în creştere. Fabrici, oraşe, şi case au acum infrastructuri digitale prin care funcţionează rapid. Acesta este, în acelaşi timp, o mare realizare pentru eficienţă, dar şi un nou risc al securităţii cibernetice în viaţa de zi cu zi. Nu în ultimul rând, computerele cuantice au fost cercetate şi folosite din ce în ce mai mult, aducându-ne mai aproape de o nouă eră a criptografiei şi securităţii, cu noi provocări şi noi beneficii”, au mai afirmat specialiştii în securitate cibernetică.

Aceştia consideră că, în 2024, domeniul trebuie să facă faţă unor noi provocări.

”Astfel, în 2024, domeniul securităţii cibernetice trebuie să ţină pasul cu următorul val de tehnologii, făcând tot posibilul să îşi adapteze răspunsul la noile tentative de fraudă. Atât noi, cât şi voi, utilizatorii, trebuie să fim pregătiţi să lucrăm împreună pentru un mediu online sigur pentru toţi”, a mai transmis DNSC.