Deschiderea bazei operaţionale de la Bacău marchează începutul colaborării dintre DAN AIR şi Aeroportul Internaţional “George Enescu” Bacău şi includerea operatorului aerian în programul Bacău Re-Connect, lansat cu sprijinul Consiliului Judeţean Bacău, arată compania, într-un comunicat de presă.

Din 11 decembrie, DAN AIR va zbura către 8 destinaţii din Europa, iar 6 dintre acestea vor fi operate exclusiv de această companie.

Totodată, Consiliul Judeţean Bacău a anunţat lansarea curselor gratuite cu autocarul pe ruta Chişinău-Bacău pentru pasagerii din Republica Moldova care vor să zboare de pe Aeroportul Internaţional “George Enescu” Bacău.

Potrivit comunicatului, DAN AIR a ales Bacăul pentru că are un aeroport modern şi complet funcţional şi s-a arătat deschis să sprijine operatorii aerieni, să îşi diversifice rutele şi să crească traficul de pasageri pe aeroport. 

“Suntem bucuroşi să anunţăm un nou operator aerian pe Aeroportul Bacău şi totodată cele 8 destinaţii deservite de acesta. Mulţumim Consiliului Judeţean Bacău pentru tot sprijinul în implementarea Proiectului Bacău Re-Connect. Mulţumim partenerilor noştri DAN AIR pentru încrederea acordată, urăm acestora la cât mai multe zboruri de pe Bacău şi ne dorim ca în viitor să regăsim în reţeaua de rute şi mai multe destinaţii operate de DAN AIR. Ne continuăm astfel parcursul în vederea creării unor condiţii optime de operare pentru toţi operatorii şi depunem toate eforturile pentru a identifica noi oportunităţi de dezvoltare a traficului aerian. Ne manifestăm deschiderea pentru toţi cei care aleg să fie alături de noi la «reconectarea» Bacăului şi suntem în continuare încrezători în menţinerea unei evoluţii pozitive în ceea ce priveşte traficul de pasageri şi revenirea destinaţiilor mult solicitate”, a declarat Radu Bezniuc, administrator executiv al Aeroportului Internaţional “George Enescu” Bacău.

CEO-ul companiei DAN AIR, Matt Ian David, a vorbit despre planurile de dezvoltare în ceea ce priveşte activitatea pe aeroportul din Bacău. Pentru programul de iarnă DAN AIR, a ales destinaţii extrem de căutate de călătorii din zona Moldovei, care nu mai fuseseră operate în ultimii ani de celelalte companii. Şase dintre cele opt destinaţii incluse în acest program vor fi operate exclusiv de DAN AIR. Astfel, din 11 decembrie până pe 31 martie 2024, DAN AIR va zbura către: Londra (în fiecare luni şi vineri), Bruxelles (în fiecare luni şi vineri), Torino (în fiecare marţi şi sâmbătă), Dublin (în fiecare marţi şi sâmbătă), Roma (în fiecare miercuri şi duminică), Barcelona (în fiecare miercuri şi duminică), Liverpool (în fiecare joi) şi Catania (în fiecare joi).

Compania a anunţat că, având în vedere că solicitările pentru Dublin au fost extrem de mari, a decis, în contextul sărbătorilor de iarnă, creşterea frecvenţei pentru această rută. Astfel se adaugă al treilea zbor  săptămânal către Dublin, care va avea loc în 14 şi 21 decembrie, respectiv 4 şi 11 ianuarie. Mai mult, DAN AIR lucrează deja şi la programul de vară din 2024 care va include destinaţii noi.

“Ne bucură implicarea şi sprijinul pe care ni l-au acordat până acum autorităţile locale şi Aeroportul Internaţional «George Enescu» Bacău şi vreau să le mulţumesc pentru asta. Noi am venit la Bacău şi plănuim să stăm pe termen lung. Proiectul Bacău Re-Connect a fost o surpriză plăcută pentru noi. Am venit să oferim pasagerilor servicii la cele mai înalte standarde şi să îi forţăm practic şi pe ceilalţi competitori din industrie să facă la fel. Aş vrea să cred că revoluţia în ceea ce înseamnă aviaţia civilă începe la Bacău. Noi ne dorim să ne intensificăm activitatea pe aeroport, lucrăm deja la un program de vară care să includă noi rute atractive, vrem să creştem numărul de pasageri care aleg să zboare cu compania noastră şi să ne îmbunătăţim serviciile, astfel încât să creştem nivelul de satisfacţie al pasagerilor. Am primit din partea autorităţilor locale foarte multă seriozitate şi noi vom le vom arăta lor lucru, pe care l-am demonstrat de altfel şi celor din Braşov. Dacă DAN AIR va prospera la Bacău, cu siguranţă şi aeroportul o va face”, a declarat Matt Ian David, CEO DAN AIR.

Bacău Re-Connect este un proiect strategic implementat cu sprijinul Consiliului Judeţean Bacău şi are ca obiective stabilizarea fluxurilor de pasageri şi a destinaţiilor existente, atragerea de noi companii aeriene şi restabilirea conectivităţii, asigurarea instrumentelor de sprijin financiar pentru companiile ce vor deschide destinaţii suspendate/noi.

”Dezideratul reconectării judeţului Bacău cu principalele destinaţii din Europa este realizat şi prin operarea acestor curse de către DAN AIR, de pe Aeroportul Internaţional «George Enescu» Bacău. Strategia pe care am gândit-o are în vedere obţinerea unor rezultate maxime, cu eforturi financiare cât mai reduse, dar cu oferirea unor facilităţi care să atragă operatorii aerieni. Evident, multiplele investiţii în aeroportul băcăuan sunt extrem de importante, atât pentru aceştia, cât şi pentru ceilalţi cetăţeni. Am convingerea că această colaborare cu DAN AIR va contribui din plin la punerea în valoare a Aeroportului Internaţional «George Enescu» şi atragerea pasagerilor din toată zona Moldovei către judeţul nostru. Considerăm valoros orice parteneriat cu operatorii aerieni şi garantăm o colaborare de tipul win-win”, a declarat Valentin Ivancea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău.

DAN AIR este o companie aeriană 100% românească, fondată în 2017, de pilotul comandant Dan Iuhas, având pe atunci denumirea de Just Us Air. A operat doar zboruri în regim ACMI (Aircraft. Crew. Maintenance. Insurance) pentru diverse companii aeriene de renume internaţional. Din 2022, compania şi-a schimbat numele în DAN AIR şi a început operarea de zboruri regulate sub marcă proprie. DAN AIR a operat până de curând zboruri de pe Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, iar acum va efectua curse exclusiv de pe Aeroportul Internaţional “George Enescu” Bacău.

Aeroportul Internaţional “George Enescu” Bacău a fost modernizat integral în ultimii ani cu 75 de milioane de euro fonduri europene. Investiţiile au vizat modernizarea infrastructurii aeroportuare şi îmbunătăţirea facilităţilor oferite, condiţii de acces, posibilităţi superioare de operare, echipamente şi utilajele certificate conform celor mai înalte standarde internaţionale de calitate. Aeroportul International ”George Enescu” Bacău a înregistrat, în anul 2022, un număr record de 556.327 pasageri. În prezent, Aeroportul deserveşte 3 operatori aerieni, având zboruri către 9 destinaţii europene şi pune la dispoziţie un terminal ce permite procesarea a circa 2,5 milioane de pasageri pe an (sosiri şi plecări).