Sursă: zcj.ro

Primăria Cluj-Napoca intenționează să demareze procedura de expropriere a unei benzinării situate în oraș, ca parte a proiectului de amenajare și revitalizare a Parcului Primăverii și a străzilor învecinate (str. Ion Meșter, str. Emil Cioran, str. Almașului).

„Vom proceda conform dispozițiilor legale”, a precizat Emil Boc, la conferința de presă în cadrul căreia a fost prezentat proiectul de buget pentru anul 2024.

Parcul Primăverii va suferi o extindere și reamenajare, trecând de la o suprafață de 17.000 mp la 21.000 mp. Ca parte a acestui proiect, stația de carburanți de pe strada Almașului va fi eliminată, iar această stradă va fi scurtată, pierzând accesul către Bulevardul Primăverii. Planul include plantarea a 400 de arbori noi, contribuind la consolidarea caracterului verde al spațiului. În cadrul proiectului de revitalizare, se propune amenajarea de locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport, zone de odihnă și relaxare, precum și alei pentru plimbare și alergare.

”O noutate propusă în cadrul conceptului de amenajare este regândirea funcțiunilor care sunt depășite în acest moment, raportat la nevoile și standardele de calitate a vieții locuitorilor din cartierul Mănăștur. Este cazul benzinăriei de pe strada Almașului, care va fi înlocuită, parcul fiind extins pe suprafața acesteia. O altă propunere importantă este realizarea unei zone umede, amenajată cu vegetație naturală specifică. Această fâșie umedă va fi principalul element natural și acvatic al spațiului verde nou amenajat.Străzile Ion Meșter și Emil Cioran vor fi reamenajate conform conceptului „oraș pentru pietoni”, testat cu succes în alte locuri din oraș. Cartierul Mănăștur va fi și primul care va avea propria macheta 3D care va fi amplasată în incinta parcului. Proiectul face parte din programul de investiții „Clujul Verde” și va fi finanțat din fonduri europene”, a afirmat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC.

Soluția pentru amenajare implică integrarea zonei de intervenție într-un sistem verde care conectează zona Pădurii Făget cu Parcul Iuliu Hațieganu și malul râului Someșul Mic. Mai concret, se propun următoarele tipuri de intervenții în Parcul Primăverii:

Reorganizarea și extinderea aleilor și a accesului în parc pentru a facilita o accesibilitate sporită pentru toate categoriile de utilizatori.

Stabilirea și reorganizarea unor zone funcționale precise, cum ar fi locuri de joacă, spații pentru exerciții fizice și activități sportive. În plus, se adaugă un amfiteatru în aer liber, o grădină pluvială și două pajiști urbane pentru recreere.

Accentuarea vegetației existente și plantarea de noi arbori.

Echiparea parcului cu mobilier urban modern.

Iluminat public și arhitectural cu tehnologie LED, precum și dotarea spațiului public cu stații de încărcare pentru vehicule electrice (mașini, biciclete, trotinete).

Implementarea unui sistem subteran de colectare a deșeurilor și un sistem ecologic integrat cu rigole naturale.

Firma Garden Center Grup (plus Ro Verde Landscaping), responsabilă și pentru proiectul La Terenuri, este implicată în proiectarea și execuția extinderii Parcului Primăverii și amenajarea străzilor adiacente. Valoarea contractului este de 23,8 milioane lei, fără TVA, iar termenul de finalizare a lucrărilor este de 15 luni, dintre care 3 luni au fost alocate pentru proiectare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.