”Partidul Naţional Liberal s-a angajat ca, indiferent ce se întâmplă, să nu creştem taxele anul viitor. Este un angajament şi o discuţie pe care am asumat-o şi cu premierul Marcel Ciolacu, am avut o discuţie foarte serioasă cu el, exprimând că anul viitor niciunul dintre partide, indiferent de ce linie politică este, nu poate să îşi permită să se întoarcă să vorbească cu mediul de afaceri după ce acum două luni de zile s-au luat nişte măsuri, unele dintre ele nici nu au intrat în aplicare, urmează ca de la 1 ianuarie să producă efecte, şi să ne trezim undeva la mijlocul anului că venim cu alte măsuri fiscale. Nu! Trebuie să ne chibzuim bugetul foarte bine de acum şi să ne creăm o rezervă, prin reducerea cheltuielilor bugetare, astfel încât să lăsăm mediul de afaceri să producă, mediul de afaceri este cel care astăzi alimentează cu venituri bugetul de stat, trebuie să spunem oamenilor realitatea”, a afirmat Nicolae Ciucă, joi, la Digi 24. 

 

El a explicat că supraevaluarea veniturilor la buget pentru anul în curs a fost făcută ”la Ministerul de Finanţe”, Ciucă spunând, în acest context, că ministerul ”a fost prea optimist”, iar ”un ministru de Finanţe, dincolo de a fi un foarte bun chibzuitor, trebuie să fie foarte realist”.

 

”Cu toate aceste elemente de deficit pe care România trebuie, totuşi, să şi le îndeplinească, a fost o supraevaluare a veniturilor, odată cu supraevaluarea veniturilor s-a mers pe supraevaluarea cheltuielilor şi în felul acesta s-a dat peste cap. Bugetul se face la Ministerul de Finanţe, iar cel care trebuie să pună pe masa Guvernului bugetul este Ministerul de Finanţe. A fost prea optimist. Foarte optimist, iar un ministru de Finanţe, dincolo de a fi un foarte bun chibzuitor, trebuie să fie foarte realist”, a declarat Ciucă.

 

În ceea ce priveşte cota de impozitare, liderul liberal a arătat că una dintre ”liniile roşii” ale liberalilor o reprezintă menţinerea cotelor de impozitare, dar şi a TVA. 

 

”Noi nu suntem pregătiţi pentru o impozitare progresivă, pentru că în momentul de faţă nu există suportul tehnic pentru a putea să cumulăm toate veniturile la companii şi la persoane fizice”, a afirmat Ciucă. 

 

Întrebat dacă acest sistem va fi păstrat şi după 2024, liderul liberal a răspuns: ”Sigur că da!”.