”Aş vrea să spun de la bun început că avem o foarte bună colaborare cu Ministerul Muncii, cu domnul ministru Budăi, şi cu Ministerul Finanţelor, domnul Adrian Câciu, şi împreună cu dumnealor şi cu instituţiile implicate am colaborat pentru ca mecanismul privind cardul de energie să poată să fie aprobat de către Guvern şi astăzi să îl avem în implementare. Ne-am asumat de la bun început că vom parcurge anumite etape până când acest ajutor pentru plata facturilor la energie să poată să ajungă pe masa românilor, iar noi, conform acestui grafic pe care ni l-am asumat de la încheierea convenţiei cu Poşta Română, aprobarea modelului de card şi a certificatelor de validare a datoriei, lista cu beneficiari chiar acum (miercuri seară – n.r.) s-a încheiat”, a afirmat Marcel Boloş, miercuri seară, la Digi 24, întrebat despre comunicatul dat publicităţii de PSD, prin care social-democraţii dau asigurări că miniştrii social-democraţi au luat toate măsurile pentru ca plata ajutoarelor pentru persoanele vulnerabile să se facă în termenele legale şi cer MIPE să ia măsuri pentru ca aceste ajutoare să ajungă la beneficiari. 

 

Ministrul liberal a subliniat că nu cunoaşte ”detaliile” comunicatului PSD, dar a dat asigurări că nu se pune problema să se înregistreze întârzieri în privinţa emiterii ajutoarelor către beneficiari, subliniind că ajutoarele pentru energie vor ajunge la termenele asumate.

 

Marcel Boloş a ţinut să arate că mecanismul privind acordarea acestor ajutoare a fost unul ”foarte complicat”, având în vedere că ajutorul se acordă indiferent de sursa de energie folosită de beneficiari. 

 

El a subliniat că banii europeni nu se pot da ”peste noapte”, menţionând că inclusiv de sărbători colegii săi de la minister au lucrat pentru implementarea acestui proiect, în amănunt. 

 

Boloş a adăugat că decizia de acordare a ajutorului a fost discutată în coaliţie, arătând că etapele tehnice au fost discutate în MIPE, în colaborare cu Ministerele Muncii şi Finanţelor, cu MAI şi cu alte instituţii implicate. 

 

”Nu cunosc detaliile care stau în spatele acestui comunicat de presă, am menţionat buna colaborare cu ministerele de linie, dar şi MAI este cel care colaborează cu noi pentru elaborarea listei de beneficiari, Serviciul de Comunicaţii Speciale. (…) E adevărat că noi (MIPE – n.r.) coordonăm această acţiune, dar împreună cu alte cinci entităţi elaborăm mecanismul care se aplică la patru milioane de români. În numele lor ar trebui să fim mai cumpătaţi în declaraţii şi să ne îngrijim ca aceşti bani să ajungă la cei care au atâta nevoie de sprijinul nostru”, a adăugat ministrul Proiectelor Europene.

PSD a transmis, cu privire la discuţiile din spaţiul public privind termenele la care sunt acordate ajutoarele pentru pensionarii cu pensii mici, sprijinul pentru energie şi voucherele pentru alimente, că miniştrii social-democraţi care au responsabilităţi în această privinţă au luat deja toate măsurile pentru ca beneficiarii să primească banii la timp, conform legii.

”Astfel, ministrul Muncii, Marius Budăi, a pregătit prima tranşă a ajutoarelor pentru pensionarii cu pensii mai mici de 3.000 de lei, care se va acorda odată cu pensia din luna ianuarie, aşa cum s-a prevăzut în OUG 168/2002. Cupoanele de pensie, care conţin inclusiv această primă tranşă, au fost tipărite încă din luna decembrie 2022”, arăta comunicatul de presă al PSD.

Social-democraţii au mai transmis, referitor la ajutoarele pentru energie, că Ministerul Finanţelor a prevăzut banii necesari în bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), iar Ministerul Muncii a pregătit lista de beneficiari pe care o poate pune la dispoziţia MIPE. Conform OUG 166/2022, MIPE este responsabil cu emiterea cardurilor şi cu distribuţia acestora către cei în drept, astfel încât plăţile să fie făcute conform prevederilor legale, respectiv în lunile februarie şi septembrie 2023.

”În cazul voucherelor pentru alimente, cardurile au fost deja distribuite, urmând ca MIPE să facă plăţile conform termenelor prevăzute de lege”, mai indica sursa citată.

Prin urmare, PSD face un apel către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene să dispună măsurile necesare astfel încât banii să ajungă la timp la beneficiari. În acest sens, MIPE se poate baza pe sprijinul şi colaborarea deschisă din partea miniştrilor social-democraţi”, mai precizează sursa menţionată.