Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a decis să claseze dosarul în care patronul festivalului Untold, Bogdan Buta, era acuzat de acte sexuale cu minori, tentativă de act sexual și șantaj, fapte care s-ar fi petrecut în 2021, a relatat joi, 7 martie, Gazeta de Cluj.

Urmărirea penală a fost finalizată în mai puțin de o lună de la sesizarea organelor judiciare, iar soluția de clasare a fost dispusă pe 23 februarie.

„La nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a fost înregistrată cauză nr. 645/187/P/2024 ca urmare a faptelor reclamate de către mai multe persoane minore împotriva numitului Buta Bogdan. În concret, organul judiciar a stabilit că faptele reclamate de către persoanele vătămate sunt două infracțiuni de act sexual cu un minor, tentativă la act sexual cu un minor şi două infracțiuni de şantaj. În prezent, urmărirea penală a fost finalizată fapt pentru care în data de 23.02.2024 s-a dispus o soluție de clasare a cauzei”, au transmis reprezentanții Parchetului pentru sursa citată.

Doi tineri au susținut în ianuarie 2024 că, în urmă cu trei ani, când erau minori, au făcut sex cu patronul Untold, Bogdan Buta, a relatat ZiardeCluj.ro, deținut de Liviu Alexa, jurnalist și fost președinte interimar al PSD Cluj, care a renunțat vineri, 8 martie, la calitatea de membru PSD.

La finalul lunii ianuarie, polițiștii clujeni s-au autosesizat și au anunțat că fac cercetări din oficiu, „sub aspectul săvârșirii infracțiunii de agresiune sexuală”. Ulterior, încadrarea juridică a fost schimbată din agresiune sexuală în infracţiunea de act sexual cu un minor.

Bogdan Buta a reacționat la acel moment și a spus că „scenariul SF complotat și prezentat în material este doar rezultatul unor minți bolnave, a unor șantajiști și infractori de cea mai joasă speță”.