Controversatul afacerist britanic cu origini americane, Andrew Tate, arestat în România după mai multe presupuse infracțiuni de viol, trafic de persoane și spălare de bani ar fi câștigat 1 milion de noi urmăritori pe Twitter de când a declanșat scandalul cu Greta Thunberg.

Greta Thunberg și Andrew Tate au înregistrat un număr mare de urmăritori după ce s-au certat la finalul anului 2022 pe Twitter, ceea ce i-a determinat pe unii să atragă atenția asupra modului în care conturile mari se pot amplifica reciproc.

Contul lui Tate a crescut cu peste 108.000 de urmăritori pe Twitter în ziua în care s-a certat, un număr mult mai mare comparativ cu o creștere medie de aproximativ 40.000 pe zi în săptămâna precedentă, ajungând până la 1 milion de noi utilizatori, potrivit site-ului de analiză a datelor Social Blade.

Thunberg, al cărui cont pierduse anterior sute de urmăritori pe zi, a crescut cu 163.000 de urmăritori în aceeași zi.

Analistul digital Dan Darker a vorbit despre acest lucru arătând că prin ciudata statistică: „Andrew Tate a câștigat 1 milion de urmăritori pe Twitter de când a postat mesajul Greta Thunberg.Scopul tweet-ului a fost probabil acela de a încerca să atragă atenția pentru a vinde mai mult din cursul său de 50 de dolari pe lună. Presupunând că 0,5% din noii adepți se înscriu, asta înseamnă 250.000 de dolari în plus în fiecare lună”.

Andrew Tate

De unde a început scandalul Tate vs. Thunberg

Interacțiunea a început după ce Tate, un autointitulat guru care a devenit cunoscut pentru sfaturi și discursuri misogine, orientate spre bărbați, l-a apostrofat pe Twitter pe activistul de mediu în vârstă de 19 ani. Acesta i-a cerut adresa de e-mail pentru casă-i trimită o listă cu emisiile din colecția sa de mașini.

Thunberg a răspuns spunând că poate trimite un e-mail la „smalldickenergy@getalife.com.” Replica a devenit virală, adunând aproape trei milioane de like-uri și peste 180 de milioane de vizualizări într-o singură zi.

Mulți oameni de pe internet au aplaudat disprețul lui Thunberg la adresa lui Tate, care și-a făcut un nume prin faptul că a denigrat femeile și a făcut declarații misogine, cum ar fi faptul că are nevoie de autoritate asupra femeilor și că autoapărarea feminină este un concept „de rahat”, deși unii au sugerat, de asemenea, că comentariul ei a constituit o rușine corporală.

De atunci, Tate a răspuns pe Twitter la modul în care Thunberg a denigrat-o pe Thunberg spunându-i că ar trebui „să-și facă o viață” și ironizând-o în legătură cu numele adresei de e-mail, deși răspunsul a fost luat în derâdere pe scară largă.

În urma dușmăniei, unii utilizatori au atras atenția asupra modului în care conturile pot profita de popularitatea celuilalt, declanșând drame care atrag atenția pe scară largă.

„O mișcare clasică pe care o folosesc oamenii care câștigă mai mulți adepți pe Twitter este să ataci un cont mai mare, opus din punct de vedere ideologic, oferind o oarecare probabilitate ca acesta să te amplifice”, a scris pe Twitter marketerul și analistul digital Dan Barker, atașând o imagine a creșterii numărului de adepți ai lui Thunberg de miercuri.

Sute de mii de euro din videochat

Frații Tate ar fi încasat între câteva zeci de mii şi și câteva sute de mii de euro din videochat. Experţii DIICOT vor investiga și această parte a afacerii, mai ales că au pus deja sechestru pe colecția de mașini și proprietăţile suspecţilor.

Judecătorul de drepturi și libertăți susține că frații Tate nu au recunoscut niciuna dintre acuzații dar nici nu ar fi fost convingători. De asemenea, judecătorii se tem că dacă ar fi lăsați în libertate, frații Tate ar fugi din România într-o țară din care nu pot fi extrădați.

Soarta fraților Tate va fi decisă săptămâna viitoare, pe 10 ianuarie.