Cazul femeii care a murit după ce a fost mușcată de câini, în timp ce făcea jogging, în sectorul 6 din București, readuce în actualitate o discuție mai veche, cea a patrupedelor fără stăpân, care dacă nu sunt sterilizate pot reprezenta un real pericol pentru comunitate.

Peste 300 de persoane (303) au ajuns, anul trecut, la Unitatea de Primiri Urgențe Cluj, după ce au fost mușcate de un câine vagabond, conform unor surse medicale. Din acestea, șase persoane au fost internate.

Cazurile de mușcături de câine ar putea fi însă mult mai multe, cele menționate fiind doar cele „oficiale”, adică înregistrate la unitatea medicală din Cluj-Napoca, nu și din alte localități.

La Pata Rât, situația a scăpat de sub control

Aproape 500 de câini trăiesc în zona Pata Rât din Cluj-Napoca, susțin responsabilii cu aplicarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

O parte dintre patrupede sunt sterilizate și microcipate, însă cea mai mare parte nu se află în evidența autorităților. Vinerea trecută, specialiști din cadrul Biroului Poliției Animalelor din IPJ Cluj, ai Direcției Sanitar Veterinare, Consiliului Județean, Primăriei Cluj-Napoca și ai organizațiilor nonguvernamentale care activează în zona protecției animalelor s-au deplasat pe strada Cantonului pentru a evalua situația sutelor de patrupede de aici. Totodată, Consiliul Județean Cluj prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a derulat cu această ocazie o campanie de informare cu privire la obligativitatea sterilizării și microcipării animalelor.

La Baciu și Apahida, cazuri izolate

În Baciu, ori de câte ori un cetățean raportează un patruped fără stăpân, autoritățile iau măsuri. Cel puțin așa susține primarul Balazs Janos.

„Avem contract cu o firmă de ecarisaj și cei de acolo vin o dată pe lună, și ridică câinii vagabonzi, de acolo de unde sunt solicitări de la cetățeni. Nu avem situații de oameni mușcați de câini, situații majore, De aceea avem contract cu firma aceasta, în maxim o săptămână, două de la solicitare, vin și se rezolvă problema”, a declarat primarul de la Baciu.

„Mai avem astfel de situații (n. red câini fără stăpân), dar nu de amploarea situației de la Pata Rât. Noi am realizat câteva acțiuni, în urmă cu aproximativ 5 ani, una de mare amploare, vreo șase săptămâni, aproximativ 20 de medici au sterilizat peste 2000 de câini, și vagabonzi și din gospodării, ca atare avem mai puține cazuri de câini mici, datorită faptului că am sterilizat foarte mulți. Pe de altă parte, avem un contract cu o firmă din Sebeș, care vine și ridică câinii, săptămâna trecută a luat șase câini, și de acolo, ei gestionează, ne și informează, câți au dat spre adopție, câți mai sunt în adăpost. Nu avem statistici, avem astfel de câini, fără stăpân, dar în general încercăm să stăpânim lucrurile și când apar situații, adică mai mulți câini, chemăm firma de ecarisaj. Sunt destul de prompți și lucrăm bine cu ei”, a declarat și Grigore Fati, primarul de la Apahida.

El a mai precizat că a existat, în urmă cu câțiva ani o situație izolată în care o persoană a fost mușcată de câine, și una anul trecut, însă nu au fost cazuri grave.

Nicio amendă pentru nesterilizare, la Cluj-Napoca

Conform Primăriei Cluj-Napoca, în cursul anului 2022, polițiștii locali din cadrul Serviciului Ordine și Siguranță Publică nu au aplicat sancțiuni contravenționale deținătorilor de câini care nu și-au microcipat sau sterilizat animalele de companie.