Avarierea cablului a fost înregistrată în afara apelor teritoriale şi a zonei economice exclusive a Suediei, a declarat ministrul suedez al apărării civile, Carl-Oskar Bohlin, într-o conferinţă de presă, iar cablul a continuat să funcţioneze de atunci.

„Nu putem spune în acest moment ce a cauzat această avarie”, a spus el. „Dar ceea ce putem spune este că această avarie a avut loc într-un moment similar şi în apropierea, fizică, de avariile care au fost raportate anterior la o conductă de gaz între Estonia şi Finlanda şi la un cablu de telecomunicaţii între Estonia şi Finlanda”, a precizat ministrul.

Şeful marinei suedeze a declarat că supravegherea traficului de suprafaţă şi submarin în Marea Baltică reprezintă o provocare.

„Situaţia pe mare este foarte intensă”, a declarat contraamiralul Ewa Ann-Sofi Skoog Haslum. „Există foarte mult trafic la suprafaţă şi tot ceea ce se întâmplă sub apă poate fi negat. Provocarea pentru noi este să monitorizăm acest volum de apă”, a explicat oficialul.

Europa şi NATO au devenit din ce în ce mai preocupate de vulnerabilitatea infrastructurii critice din jurul şi de sub Marea Baltică.

Finlanda a declarat la 8 octombrie că o conductă de gaz submarină şi un cablu de telecomunicaţii care leagă Finlanda şi Estonia au fost avariate în ceea ce ar putea fi un act deliberat.

Săptămâna trecută, autorităţile finlandeze au declarat că au fost găsite „urme externe” pe fundul mării lângă conducta avariată şi că analizează traficul naval din zonă în momentul rupturii.

Incidentul a urmat exploziilor din septembrie 2022 care au avariast conductele Nord Stream de sub Marea Baltică şi au întrerupt aprovizionarea Europei cu gaz rusesc.

Luni, la o conferinţă de presă, prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a declarat că există o reţea de infrastructură critică pe fundul Mării Baltice şi a anunţat că Suedia şi partenerii săi din cadrul Forţei Expediţionare Comune – o alianţă militară formată din 10 state – vor analiza modalităţi de îmbunătăţire a protecţiei conductelor şi cablurilor esenţiale.