Începând de astăzi, 1 ianuarie 2023, Suedia preia de la Cehia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene (UE) pentru o perioadă de şase luni.

Statele membre care deţin preşedinţia Uniunii Europene lucrează împreună în grupuri de câte trei, numite „trio-uri”, pentru o perioadă de 18 luni.

Ce priorităţi va avea Suedia în fruntea Uniunii Europene?

Trio-ul actual este format din Franţa (ian.-iun. 2022), Cehia (iul.-dec. 2022) şi Suedia (ian.-iun. 2023), conform site-ului Consiliului European.

Priorităţile preşedinţiei suedeze reflectă poziţiile pe care Suedia le-a susţinut în mod tradiţional în UE, dar răspund şi provocărilor geopolitice şi economice actuale cu care se confruntă Uniunea, transmite Guvernul de la Stockholm.

Securitatea-unitatea, rezilienţa-competitivitatea, prosperitatea (tranziţia energetică), valorile democratice şi statul de drept sunt temele aflate în centrul viitoarei preşedinţii suedeze, a transmis prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, într-un discurs la 12 decembrie, în Riksdag (parlamentul suedez), când a prezentat programul preşedinţiei suedeze a UE începând cu 1 ianuarie 2023.

Referitor la afacerile externe, Suedia va acorda atenţie sporită situaţiei din Ucraina şi procesului de extindere a UE. Cu privire la economie, preşedinţia suedeză va depune eforturi pentru unitate în actuala situaţie dificilă de criză.

La capitolul afaceri interne, viitoarea preşedinţie se va axa pe politicile migraţiei, pe combaterea crimei organizate, a terorismului şi a extremismului violent. Pe zona politicilor sociale, a locurilor de muncă şi sănătăţii, Suedia arată că se va axa pe reducerea riscului de sărăcie şi excluziune socială, ca urmare a ultimelor crize: pandemia, criza energetică şi creşterea inflaţiei.

În plus, preşedinţia suedeză va promova activ obiectivele UE, pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050, în paralel cu creşterea competitivităţii, a ocupării forţei de muncă, a producţiei de alimente şi a sănătăţii şi bunăstării. În acest sens, punerea în aplicare a Pactului ecologic european va fi pe agendă în prima jumătate a anului 2023.

Ce însemnătate are logo-ul preşedinţiei Suediei?
Suedia
Logo-ul preşedinţiei Suediei la Consiliul UE este reprezentat de formula „sweden2023.eu”, scrisă cu caractere galbene şi albe, pe fond albastru. Prin evidenţierea diferitelor părţi ale logo-ului, se transmit mai mult mesaje. „sweden eu” subliniază rolul Suediei în calitate de a deţinătoare a preşedinţiei şi contribuţia ţării la Uniune.

„we 2023” reflectă faptul că Suedia, în calitate de deţinătoare a preşedinţiei, acţionează în interesul comun al Uniunii, iar „we eu” ilustrează comunitatea statelor membre ale UE şi importanţa construcţiei europene pentru cetăţenii săi.

De asemenea, legătura dintre literele „n” şi „u” din siglă simbolizează solidaritatea între statele membre. Punctul galben din siglă reprezintă hotărâre şi este un punct de referinţă pentru calea de urmat comună a statelor membre. Culorile alese sunt cele pe care Suedia şi UE le au în comun: galben şi albastru.

Suedia a mai deţinut preşedinţia UE în 2001 şi 2009

Suedia a mai deţinut, anterior, preşedinţia Uniunii de două ori: în 2001 şi 2009. Agenda preşedinţiei în 2001 s-a concentrat pe extindere, ocuparea forţei de muncă şi mediu. În 2009, cele mai importante probleme de pe agendă au fost criza financiară şi economică, schimbările climatice şi punerea în aplicare a noului Tratat de la Lisabona.

În anterioara preşedinţie a Uniunii, Cehia s-a concentrat asupra unor priorităţi precum: gestionarea crizei refugiaţilor şi reconstrucţia post-război a Ucrainei; securitatea energetică, consolidarea apărării UE; rezilienţa strategică a economiei europene; rezilienţa instituţiilor democratice