Trecerea primarilor de la un partid la altul a cunoscut un adevărat aflux în ultimele zile, partidul fruntaș la racolări fiind PSD, către care au migrat inclusiv edili de mari orașe.

Puzderie de treceri de primari de la un partid la altul, după ordonanța traseismului. În județul Teleorman, PSD i-a luat pe Cristian Chisac (Bragadiru), Lucian Stoicea (Ciuperceni), Sorin Gherghe (Brânceni) și Marius Stanciu (Drăgăneștii de Vede). Ultimul e la a doua plecare dintr-un partid în altul, după ce anterior a trecut de la USR la PNL. În momentul de față, în Teleorman PNL are mai puțin de jumătate din primarii de la începutul mandatului 2020-2024.

În județul Mehedinți, președintele PSD Mehedinți, care deține și funcția de șef de CJ, a anunțat mai multe treceri în partidul său. Prin urmare, la PSD a trecut primarul orașului Baia de Aramă, Ionuț Tudorescu, viceprimarul Mirel Buncianu și consilierul local Ionuț Victor Băloi. De asemenea, „primarul comunei Voloiac, Alexandru Ovreiu, viceprimarul și alți 5 consilieri care în 2020 au candidat pe listele PNL s-au înscris astăzi în PSD pentru ca după data de 9 iunie întreaga echipă administrativă să lucreze în folosul cetățenilor, cu sprijinul nostru, al Organizației PSD Mehedinți“, arată Aladin Georgescu, într-o postare pe Facebook.

În Prahova, primarul din Albești (Marian Panait) și cel din Valea Doftanei (Lucian Costea) au plecat tot la PSD, pentru a candida din partea acestui partid.

Și liberalii au reușit să facă unele transferuri. Primarii localităților Deveselu şi Traian, social-democraţii Nicolae Dobre şi Ilie Crâmu, au trecut la PNL şi vor candida pentru a obţine un nou mandat, potrivit unui mesaj postat de PNL Olt, vineri, pe Facebook, alături de fotografii ale celor doi edili împreună cu preşedintele organizaţiei judeţene liberale, deputatul Gigel Ştirbu.

Tot în Olt, întreaga organizație PNL Grojdibodu, cu tot cu primarul în funcție, a trecut la PSD. În Olt, județul este un fief al PSD, social-democrații având peste 100 de primari în prezent, din cei 112 edili.

Treceri în ritm accelerat la Vâlcea

Șefa PNL Argeș, Alina Gorghiu, a anunțat că a reușit să aducă mai mulți candidați din alte partide în formațiunea liberală. „De astăzi, în echipa candidaților liberali pentru județ s-au alăturat următorii: Georgel-Cristinel Deaconu, actualul primar al comunei Cuca, Țucă Gheorghe, primarul comunei Cocu, Iosif Daniel, viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Aninoasa, Alecu Evlampie, viceprimarul comunei Brăduleț, și Andrei Petrian Cătălin, candidat PNL la primăria Hârtiești“, a afirmat Gorghiu, potrivit unui mesaj pe pagina sa de Facebook.

În județul Vâlcea, pe pagina de Facebook a organizației județene, Constantin Rădulescu a anunțat vor candida, din partea formațiunii social-democrate, primarul din Sinești, Nicolae Bălcescu, cei din Milcoiu, Grădiștea, Danicei, precum și din Stoenești, Mihăești, Fărtățești și Dragoești. Inclusiv primarul municipiului Petroşani (Hunedoara), Tiberiu Iacob Ridzi, a anunţat miercuri că pleacă din PNL (fiind în acest partid de aproape două decenii) şi că va candida pentru PSD.

În Gorj, PSD are 13 candidați la primării proveniți din alte partide, majoritatea de la PNL. Cel mai cunoscut nume e Marcel Romanescu, ales pe listele PNL în 2017 (alegeri parțiale) și aflat în 2020 la conducerea municipiului Târgu Jiu.