Sursă foto: servuscluj.ro

Primăria Cluj-Napoca a adoptat o poziție fermă în sprijinul neutralității climatice și a lansat Planul de Acțiune Climatică Cluj-Napoca 2030 într-o etapă de consultare publică. Acest plan a fost dezvoltat în cadrul Misiunii UE pentru „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” și a fost prezentat într-o dezbatere organizată de Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

„Dezbaterea de ieri reprezintă doar începutul unui proces complex, la care Primăria și partenerii săi invită toți actorii din oraș, de la cetățeni până la instituții, ONG-uri și companii să se alăture acestui efort comun. Acest proces are la bază componenta de învățare și educare – individuală și colectivă, iar membrii proiectului recent câștigat „Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighborhoods” și-au asumat dezvoltarea unui model de accelerare a neutralității climatice la nivelul unui cartier pilot – Mănăștur”, au declarat reprezentanții municipalității.

„La nivel mondial, orașele produc peste 70% din emisiile de dioxid de carbon, prin urmare politicile publice de la nivel local au cel mai mare impact în vederea atingerii obiectivului de neutralitate climatică, pe care Uniunea Europeană l-a asumat prin Pactul Verde European. La Cluj-Napoca, drumul către neutralitate climatică începe prin lansarea în dezbatere publică a Planului de Acțiune Climatică Cluj-Napoca 2030. Timp de 3 luni de zile, vom culege toate propunerile și opiniile celor interesați, pe care le vom integra în așa fel încât să implementăm cea mai bună variantă a Planului”, a afirmat Ovidiu Cîmpean, președintele Board-ului CIIC și secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Ne aflăm în fața celui mai ambițios proiect cu viziune pe care îl are Clujul pentru următorii 20 de ani, care răspunde nevoilor prezentului și viitorului. În implementarea proiectului, avem nevoie și de cetățeni, care trebuie să fie parte integrantă, nu doar un destinatar al acestui Plan. Construim împreună cu cetățenii acestui oraș cel mai bun oraș pe care îl putem avea: un oraș cu slujbe bine plătite, cu o bună calitate a vieții, un oraș în care să ne întemeiem familii și să ne creștem copiii, să ne trăim bătrânețile și să ne bucurăm de nepoții noștri. Nu mai putem sta pasivi, așteptând să treacă viața prin fața noastră și, mai ales, să le compromitem viitorul copiilor și nepoților. Acest Plan nu este numai despre mai mult spațiu verde în oraș, despre mai puține mașini, transport nepoluant sau despre colectare selectivă, reabilitarea termică a clădirilor, acoperișuri verzi, ci este despre o viziune de ansamblu care, închegând toate aceste elemente, va face diferența. Vremurile pe care le trăim ne impun fiecăruia dintre noi, cetățeni și autorități, să ne schimbăm modul de gândire, de trai, de deplasare, modul cum ne raportăm la familie și la viața zilnică”, a precizat primarul Emil Boc.

Pentru Cluj-Napoca, drumul către neutralitate climatică reprezintă o misiune asumată cu determinare începând din 2022, când municipiul a fost selectat în cadrul Misiunii Comisiei Europene „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”. Obiectivul clar al orașului este de a accelera procesul de atingere a neutralității climatice.

Prin câștigarea primului apel de proiecte al Misiunii UE pentru „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, proiectul „Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighborhoods” al consorțiului clujean, condus de Municipiul Cluj-Napoca, a fost recunoscut ca un proiect de succes. Acest proiect, în valoare de 1,5 milioane de euro, beneficiază de finanțare din partea Autorității de Management – EIT Climate-KIC HBV, desemnată de Comisia Europeană pentru gestionarea apelului.

În cadrul eforturilor de implementare a Planului de Acțiune Climatică 2030, a fost înființată Coaliția pentru neutralitate climatică Cluj-Napoca 2030 / Cluj-Napoca 2030 Net Zero City Coalition, care operează sub umbrela CIIC – principalul mecanism de guvernanță participativă al Primăriei Cluj-Napoca. Toți cei interesați sunt invitați să adere la această Coaliție, completând un formular disponibil online și trimitându-l la adresele de e-mail indicate.

Planul de Acțiune Climatică 2030, precum și metodologia care a stat la baza elaborării acestuia, împreună cu prezentările din cadrul dezbaterii publice „Cluj-Napoca 2030: către neutralitate climatică”, pot fi consultate pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, la secțiunea Comunitate/Cetățeni/Centrul de Inovare și Imaginație Civică sau accesând ACEST link.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.