Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 1,63 dolari, sau cu 1,8%, la 88,20 dolari pe baril,. Contractele futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate au scăzut cu 1,71 dolari, sau cu 2%, la 83,78 dolari pe baril.

Datele privind activitatea economică din zona euro au luat o întorsătură surprinzătoare în sens negativ în această lună, sugerând că blocul ar putea intra în recesiune.

Datele germane au sugerat că o recesiune este în desfăşurare în această ţară.

Întreprinderile din Marea Britanie au raportat încă o scădere lunară a activităţii, evidenţiind riscurile de recesiune înainte de decizia Băncii Angliei privind rata dobânzii de referinţă, săptămâna viitoare.

”Cu siguranţă există un dialog despre faptul că economia globală va evolua mai prost săptămâna aceasta decât a fost săptămâna trecută. Nu ajută cu nimic faptul că mulţi dintre bancheri de top şi experţi financiari sunt astăzi în Arabia Saudită şi vorbesc despre cât de proastă este situaţia economiei”, a spus analistul Mizuho Robert Yawger.

 El s-a referit la evenimentul Future Investment Initiative numit ”Davos în deşert”.

Spre deosebire de Europa, datele din SUA au arătat că producţia de afaceri a crescut în octombrie, a ieşind dintr-o contracţie de cinci luni.

Forţa relativă a economiei SUA a ajutat la ridicarea dolarului, făcând petrolul, comercializat în dolari, mai scump pentru deţinătorii altor valute.

 Agenţia Internaţională pentru Energie a declarat că se aşteaptă ca cererea de combustibili fosili să ajungă la vârf până în 2030, pe baza politicilor actuale ale guvernelor.

Luni, ambele valori de referinţă pentru petrol au scăzut cu peste 2%, pe măsură ce eforturile diplomatice din Orientul Mijlociu, cea mai mare regiune de aprovizionare cu petrol din lume, s-au intensificat pentru a limita conflictul dintre Israel şi Hamas.