Sursă foto: actualdecluj.ro

Un consorțiu format din mai multe universități și primării va dezvolta un campus universitar dual pe o suprafață de 3,5 hectare în zona Metro din Cluj. Rectorii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) și Universității Babeș-Bolyai, Cornel Cătoi și Daniel David, au anunțat acest lucru. În plus, mai multe licee tehnologice care aplică deja sistemul dual vor fi incluse prin intermediul unei proceduri de selecție. USAMV va fi liderul consorțiului, deoarece deține terenul destinat proiectului.

„Noi oferim terenul, deci noi vom conduce Consorțiul. Vorbim despre o premieră, având în vedere că este primul proiect de cooperare între universitățile clujene, de o asemenea anvergură. Desigur, în viitor parteneriatul poate fi extins la nivel regional”, precizează Cornel Cătoi.

Finanțarea proiectului ar urma să fie asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), urmând ca universtățile să asigure cofinanțarea. „Din PNRR putem obține până la 21 de milioane de euro. Trebuie să depunem proiectul până la finalul lunii februarie”, a spus Cătoi.

„Desigur că și în prezent studenții noștri fac practică în cadrul unor ferme sau altor întreprinderi, însă noutatea constă în faptul că operatorii economici se vor implica direct în formarea elevilor/studenților, în sensul că vor exista tutori care vor putea să evalueze prestația lor, să-i examineze. Totodată operatorii economici implicați vor putea oferi  burse de studiu, echipamente tehnice etc., iar ulterior vor putea să recruteze personal din rândul studenților formați”, a precizat Cornel Cătoi.

Scopul acestui proiect este să se implementeze și la nivel universitar forme de învățământ dual. Fiecare universitate parteneră a aprobat participarea prin vot în senatul său. Rectorul UBB, Daniel David, a anunțat că proiectul de construire a unui campus dual în zona Metro Florești va fi inițiat prin cooperarea dintre universități și va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Campusul va avea facilități ca laboratoare, săli multimedia, spații pentru învățământul dual, cazare, săli de sport etc. Primăriile vor contribui, în limita posibilităților legale, prin oferirea de burse pentru elevi/studenți sau transport în zona campusului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.