Sursă foto: stiridecluj.ro

Vor avea loc lucrări de reabilitare a Pieței Avram Iancu, această investiție urmând să fie finanțată din bugetul local alocat pentru anul 2024.

În contextul celebrării a 200 de ani de la nașterea marelui luptător din Munții Apuseni, orașul Cluj-Napoca își propune să transforme aspectul Pieței Avram Iancu.

”Vedem ce spun specialiștii, că știți bine că nu eu mă pronunț aici. Deschid competiția, deschid licitația, deschid procedura administrativă. Evident, experții se vor pronunța și ne vor propune cea mai bună soluție. Desigur, în parteneriat cu Mitropolia Ortodoxă, care este proprietara Pieței Avram Iancu. Vom lua o soluție pe care să o validăm împreună și să ducem acest spațiu de calitate, din centrul Clujului, așa cum se așteaptă toți oamenii. Anul 2024 este dedicat lui Avram Iancu și avem toate motivele să modernizăm această piață, în memoria și în cinstea marelui erou național. Pe lângă faptul că, pe strada Avram Iancu, unde el a locuit în perioada studenției, realizăm un centru memorial Avram Iancu”, a afirmat Emil Boc, la o emisiune online.

”Nimeni nu se va atinge de statuia lui Avram Iancu. Orice plan, orice gândire care începe, începe cu menținerea statuii lui Avram Iancu în Piața Avram Iancu. De acolo încolo, discutăm orice, dar un singur lucru Statuia lui Avram Iancu nu se mișcă de acolo. Oricât de contrariați sunt unii, eu rămân ferm. Simbolurile nu se discută, nu se ating, ci se respectă și se păstrează”, afirma primarul Emil Boc, în 2022.

Statuia lui Avram Iancu a fost instalată în Piața Avram Iancu de către fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar.

În perioada anterioară anului 1989, Piața Avram Iancu se bucura de proporții armonioase. Grădinile rotunde, delimitate de garduri vii, erau întreținute cu o grijă desăvârșită. Culorile se îmbinau într-o armonie extraordinară, fără prezența vreunei statui care să distorsioneze proporțiile pieței.

După 1990, spiritul naționalist a preluat controlul în Cluj-Napoca, iar Gheorghe Funar a răspuns statuii din Piața Unirii prin instalarea uneia și mai impunătoare, reprezentându-l pe Avram Iancu. Mai târziu, în jurul statuii a fost adăugată o fântână arteziană muzicală, reprezentând un adevărat kitsch.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.