Această vază a fost realizată ”ca un omagiu adus Chinei”, i-a spus Emmanuel Macron lui Xi Jinping.

: Le président de la Xi a offert au président Macron les torches olympiques des Jeux de Pékin 2008 et des Jeux d’hiver de Pékin 2022 en guise de cadeaux. En retour, le président Macron a offert au président Xi la flamme olympique de .

— Josly Ngoma (@josly_ngoma)

DOUĂ LUCRĂRI DE VICTOR HUGO

El i-a oferit două lucrări de Victor Hugo într-o ediţie din 1861 – ”Contemplations” şi ”Notre-Dame de Paris”, traduse în chineză.

”Ştiu că vă place mult Victor Hugo, i-aţi adus adesea omagiu”, i-a spus Emmanuel Macron lui Xi Jinping.

Şeful statului francez i-a dat omologului său chinez o ediţie a primului dicţionar francezo-chinez ”cunoscut”, publicat în 1742, coniac Hennessy şi Baiju, un coniac chinezesc Moutai.

El i-a oferit o carafă de coniac Louis XIII a casei Rémy Martin.

Acest cadou nu este deloc anodin, în contextul în care coniacul şi coniacul chinezesc importate din Uniunea Europeană (UE) sunt vizate începând din ianuarie de o anchetă a autorităilor chineze cu privire la o presupusă încălcare a concurenţei.

În urma unei întâlniri cu Xi Jinping, Emmanuel Macron i-a ”mulţumit” preşedintelui chinez ”pentru deschiderea sa faţă de năsuri provizorii cu privire la coniacul francez şi dorinţa sa de a nu fi aplicate”.

O TRADIŢIE DIPLOMATICĂ

În vizita sa în China, în aprilie 2023, Emmanuel Macron i-a oferit lui Xi Jinping o vază de porţelan de Sèvres, două imagini realizate de forograful Marc Riboud  şi cărţi legate de opera acestui artist celebru pentru reportajele sale în China.

Schimburi de cadouri diplomatice este o uzanţă în cadrul vizitelor de stat.

Este vorba adesea despre cadouri legate de cultura uneia dintre ţările respective, uneori cu valoare simbolică.

Emmanuel Macron i-a oferit regelui Charles al III-lea, în septembrie, o ediţie orginală a ”Racines du ciel” a lui Romain Gary.

Această carte, distinsă cu Premiul Goncourt în 1956, are ca temă centrală protecţia naturii, un subiect în care Charles este angajat de mulţi ani.

O VIZITĂ DE DOUĂ ZILE

Emmanuel Macron, care speră să impună Franţa drept o ”putere de echilibru” în încleştarea chinezo-americană, sărbătoreşte împreună cu omologul său chinez împlinirea a 60 de ani de relaţii bilaterale.

Xi Jinping a sosit duminică la Paris în primul său turneu european din 2019.

O ceremonie de primire protocolară cu mare pompă a avut loc la Invalides, cu fanfara militară.

Cei doi preşedinţi s-au reîntâlnit luni seara la Palatul Élysée.

Preşedinţii şi soţiile lor se întâlnesc marţi în Munţii Pirinei.