Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat că, în procesul pe care l-a intentat Guvernului pentru că ignoră legea și nu a stabilit data alegerilor locale parțiale în 50 de localităţi, Curtea de Apel a stabilit primul termen de judecată pentru data de 6 februarie.

„2023 începe cu o veste bună! De peste un an, Guvernul refuză să organizeze alegeri locale în peste 50 de localităţi în care s-a vacantat funcţia de primar. Aceste comunităţi locale sunt conduse de oameni care nu au legitimitatea dată de votul cetăţenilor. Guvernul încalcă grav Constituţia, legile ţării şi cele mai elementare norme de funcţionare a unei democraţii. Practic, Guvernul a interzis dreptul de vot pentru sute de mii de cetăţeni români, care sunt împiedicaţi de Guvern să îşi voteze primarul”, a scris Ludovic Orban duminică, 8 ianuarie, pe Facebook.

El a precizat că, în calitate de parlamentar, a dat în judecată Guvernul pentru a obţine din partea unei instanţe o decizie care să oblige Executivul să emită hotărârea de guvern de stabilire a datei alegerilor.

„Văzând nesimţirea partidelor din coaliţie, dispreţul guvernanţilor faţă de dreptul de vot al oamenilor şi refuzul sistematic de a organiza alegeri la oricâte solicitări publice am formulat ca parlamentar, am luat decizia că nu mai există nicio altă soluţie decât să dau în judecată Guvernul pentru a obţine din partea unei instanţe o decizie care să oblige Guvernul să emită hotărârea de guvern de stabilire a datei alegerilor. După 6 luni de la declanşarea procedurii, Curtea de Apel a stabilit primul termen de judecată pentru data de 6 februarie. Legea este clară. În termen de 90 de zile de la vacantarea postului de primar sau de la dizolvarea consiliului local, Guvernul este obligat să emită hotărârea de guvern de organizare a alegerilor”, a adăugat fostul premier.

Actualul deputat a menționat că are încredere că „judecătorii vor trata speţa cu toată atenţia şi că vor decide cât mai repede să facă dreptate, să determine Guvernul să respecte legea şi dreptul de vot al cetăţenilor români, drept garantat de Constituţie şi de lege”.

Mai bine de jumătate de an fără alegeri locale

Pe lângă București, unde au trecut aproape 8 luni de când primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat în dosarul „Colectiv” și funcția de primar de sector a devenit oficial vacantă, în alte 49 de localități din România trebuie organizate alegeri locale parțiale pentru că funcția este vacantă. Potrivit Codului administrativ, „data organizării alegerilor pentru funcţia de primar se stabileşte de către Guvern”.

În luna noiembrie 2022, Guvernul Ciucă a transmis într-un răspuns pentru Libertatea că încă nu a luat nicio decizie privind emiterea unei hotărâri care să conțină calendarul alegerilor și a evitat să avanseze un termen, fără să ofere însă și un argument. Contactat acum două luni de Libertatea, Executivul a spus că încă „analizează situația”.

Surse din cadrul Autorității Electorale Permanente (AEP) au declarat pentru Libertatea că instituția a comunicat Guvernului lista localităților în care trebuie să se facă alegeri și că responsabilitatea deciziei privind data aparține exclusiv Executivului.

„Trebuie să se dea o hotărâre de guvern ca să se facă alegeri. Noi am trimis o informare cu o listă de localități, inclusiv cu Bucureștiul, adică la sectorul 5. Însă, în acest moment, decizia este una eminamente politică”, au spus oameni din instituție, sub protecția anonimatului.