Sursă foto: stiridecluj.ro

Localul din Cluj-Napoca care impune un supliment de 5% la nota de plată pentru susținerea personalului său nu respectă legea.

După implementarea obligatorie a fiscalizării bacșișului în ianuarie 2023, majoritatea localurilor din Cluj-Napoca au început să ofere clienților posibilitatea de a alege suma pe care doresc să o lase drept bacșiș, aceasta fiind menționată în nota de plată. Opțiunile includ contribuția de 5%, 10% sau 15% în plus la valoarea totală a consumației.

Cu toate acestea, localul clujean în cauză merge mai departe și impune o taxă obligatorie suplimentară de 5% la orice consum.

Conform legii, aceasta este o încălcare clară a normelor: ”bacșișul încasat de la clienți se evidențiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia.

Operatorii economici (restaurante și baruri) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit/ între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.

Este interzis operatorilor economici să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului.

Bacșișul se evidențiază distinct pe același bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate și este introdus in baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea «bacșiș»”, se precizează în Legea 376/2022, din 23 decembrie 2022.

Prin urmare, taxa impusă în Cluj este ilegală. Se pare că în viitorul apropiat, Protecția Consumatorilor Cluj va iniția o verificare cu privire la această problemă deranjantă pentru clienți, care consideră că viața s-a scumpit excesiv și nu doresc să plătească taxe nejustificate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.