Categorii
Medical

La sute de bebeluși din România nu li s-a făcut încă vaccinul ROR

La sute de bebeluși din România nu li s-s făcut încă vaccinul ROR de către medicii de familie. Conform Europa Liberă, Ministerul Sănătății nu a achiziționat cantitatea necesară în timp util. Părinții care au încercat să programeze vaccinul ROR pentru bebelușii lor, la un an, în ianuarie, au aflat că nu există acest vaccin disponibil la medicul de familie. Un medic de familie din Cluj-Napoca, Emilia Costiug, spune că încă mai are vaccinul ROR în stoc, dar nu știe pentru cât timp și dacă va mai primi din partea Ministerului Sănătății.

„Lipsa vaccinurilor se întâmplă în funcție de ritmicitatea achizițiilor pe care o face Ministerul Sănătății. Sigur că se știe care este numărul estimat de nașteri în fiecare an și în funcție de asta să faci o estimare a necesarului de vaccinuri. Anul ăsta am avut și situația cu copiii refugiați din Ucraina, care au trebuit și ei incluși în sistem, dar nu cred că acest lucru a bulversat atât de tare stocurile încât să fie asemenea disfuncționalități în fluxul de achiziție”, precizează Emilia Coștiug.

În cabinetele medicilor de familie din Cluj, alte vaccinuri sunt în lipsă sau cantitățile disponibile sunt insuficiente. Medicul afirmă că lipsa vaccinurilor poate pune și medicii într-o situație dificilă, din cauza Ministerului Sănătății.

„Hexacima și Hexavalentul, foarte important pentru prevenția tetanusului și difteriei, îl primim procentual sau lipsește din cabinetele medilor de familie. Antipneumococicul, un vaccin important pentru prevenția otitei, meningitei, iarăși îl primim procentual sau nu îl primim. De asta e și foarte greu să faci o programare a vaccinării, noi vorbim cu părinții, le spunem despre importanța vaccinării, dar dacă ei nu văd și importanța acordată de autorități, atunci cum pot eu să îi mai conving?”, se întreabă Emilia Coștiug, care este de părere că în aceste condiții este dificil de gestionat programul național de vaccinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *