Postarea inedita a fostului director SRI Eduard Hellvig a primit astazi multiple interpretari din partea comentatorilor media.

Dupa ce Premierul Marcel Ciolacu a folosit formula Romania Ordonata intr-o emisiune RTV Eduard Hellvig a postat pe platforma X un mesaj foarte interesant.

Hellvig a adaugat mesajului lui Ciolacu despre Romania Ordonata si ideea de Romania Coordonata.

Multi analisti au comentat faptul ca Hellvig a subliniat astfel ca ordinea interna trebuie sa fie mereu in cooordonare cu situatia internationala si cu partnerii euro-atlantici din Romania.

„Am auzit ieri pe cineva vorbind despre “România ordonată”. Încântat de preocupările carteziene ale vorbitorului, o imagine mi-a apărut brusc în fața ochilor: România ordonată, înălțându-se ca o rachetă la căpătâiul unei abscise plate și cuminți, uitate probabil din prea mult avânt. Problema politică este că fără abscisă (zisă și coordonată), nu se prea poate. România ordonată nu poate produce puncte în spațiu fără o Românie coordonată. Sau, dacă le produce, vor tâșni doar din arbitrariul cuiva. România are nevoie de echilibru, de axe puternice care să îi definească un loc solid în spațiu. România ordonată, fără să fie și coordonată, riscă să se transforme într-un proiect cu nume frumos, dar cu un conținut… dezordonat. Precum niște covrigi fără o sârmă unificatoare”, a scris Eduard Hellvig.

In termeni mioritici practic Ciolacu si Hellvig au propus publicului o discutie despre ordonare si coordonare a unui parteneriat la care Romania este martora inca de cand PSD si PNL au decis sa preia guvernarea impreuna.

Multe reactii ciudate ale unor asa zisi apropiati ai PSD si PNL au fost surprinse in spatiul public insa partenerii strategici ai Romaniei cat si situatia internationala ii condamna pe politicienii romani la o coabitare pe inca 5 ani de acum inainte.