Insurgenţii islamişti au atacat oraşul-port Palma în martie 2021, ucigând mulţi civili în zonele apropiate de proiectele de infrastructură GNL din Mozambic, deţinute parţial de TotalEnergies.

Supravieţuitorii şi rudele au depus o plângere în octombrie anul trecut, spunând că compania nu a reuşit să asigure siguranţa subcontractorilor.

TotalEnergies a respins acuzaţiile la momentul respectiv, spunând că sunt ”inexacte”.

Avocatul reclamanţilor, Henri Thulliez, a confirmat informaţiile publicate iniţial sâmbătă de Agence France-Presse. Parchetul nu a fost disponibil imediat pentru a comenta.

O sursă apropiată de această problemă a declarat pentru Reuters că o anchetă preliminară a fost deschisă la sfârşitul anului trecut. La finalul acesteia, procurorii pot decide să respingă cazul, să trimită societatea în judecată sau să dispună noi cercetări.

Reclamanţii – inclusiv trei supravieţuitori şi patru rude ale victimelor care au murit într-o ambuscadă – au susţinut că TotalEnergies nu a informat subcontractorii cu privire la riscurile unor posibile atacuri sau despre desfăşurarea unor astfel de atacuri şi nu a pus la punct planuri adecvate de siguranţă sau evacuare.

TotalEnergies nu a fost disponibil imediat pentru a comenta. În octombrie, a răspuns la plângere spunând că are un plan de securitate şi că l-a realizat.

Lucrările la proiectul GNL al TotalEnergies din Mozambic au fost oprite din 2021. Surse au declarat în decembrie că TotalEnergies plănuia să repornească proiectul în primul trimestru al acestui an, dar regiunea a cunoscut o reapariţie a atacurilor insurgenţilor mortale, din ianuarie.