FMI a avertizat de mult despre creşterea costurilor, fricţiunile economice şi pierderile de producţie din PIB asociate cu fragmentarea economiei globale în blocuri geopolitice, cu democraţii conduse de SUA de o parte şi China şi alte state autocratice pe de altă parte.

Acest lucru poate duce la sisteme tehnologice concurente şi la reducerea comerţului.

Dar un nou document de lucru al FMI a evidenţiat potenţialul de creştere a tensiunilor, pentru a determina ieşirile de capital transfrontalier, inclusiv investiţiile directe, din ţări, cu riscuri deosebit de mari pentru economiile de piaţă în curs de dezvoltare şi emergente.

Astfel de riscuri de stabilitate sunt conduse prin canale financiare, spun cercetătorii FMI în lucrare, pregătită pentru reuniunea de primăvară a FMI şi a Băncii Mondiale de săptămâna viitoare, ca parte a Raportului privind stabilitatea financiară globală.

Stabilitatea financiară este de aşteptat să fie un subiect major al întâlnirilor, după recentele tulburări ale sistemului bancar, marcate de falimentele Silicon Valley Bank şi Signature Bank din SUA şi vânzarea forţată de către Elveţia a Credit Suisse către rivala UBS.

Lucrarea citează cercetări care utilizează divergenţa dintre SUA şi China la votul Consiliului de Securitate al ONU din 2016 ca indicator al tensiunii geopolitice în creştere între o ţară care investeşte şi o ţară beneficiară.

O astfel de tensiune reduce investiţiile transfrontaliere de portofoliu şi creanţele bancare cu 15% la destinatar, se arată în comunicat.

”Impunerea restricţiilor financiare, creşterea incertitudinii şi ieşirile transfrontaliere de credite şi investiţii declanşate de o escaladare a tensiunilor ar putea creşte riscurile de rostogolire a datoriilor şi costurile de finanţare ale băncilor. Ar putea creşte şi ratele dobânzilor pentru obligaţiunile de stat, reducând valorile activelor băncilor şi adăugând costurile de finanţare a acestora”, au spus cercetătorii FMI într-o postare pe blog.

Acest lucru, la rândul său, ar putea determina băncile să reducă creditele, să încetinească creşterea economică în economia reală şi să contribuie la o instabilitate financiară mai mare, a spus fondul.

Pentru a reduce riscul de destabilizare potenţială din cauza evenimentelor geopolitice, FMI a spus că autorităţile bancare, autorităţile de reglementare şi instituţiile financiare ar trebui să utilizeze teste de stres şi analize de scenarii, pentru a înţelege mai bine cum ar putea fi transmise tensiunile în creştere sistemului financiar.

Potrivit Fondului, factorii de decizie politică ar trebui să consolideze cadrele de gestionare a crizelor prin asigurarea unor acorduri de cooperare între autorităţile naţionale şi regionale. De asemenea, ţările ar trebui să consolideze reţelele de siguranţă regionale, prin linii de schimb valutar sau linii de credit de precauţie de la instituţii financiare internaţionale, cum ar fi FMI.

Economiile care depind, de asemenea, de finanţarea externă ar trebui să construiască rezerve mai puternice de rezerve internaţionale, capital şi lichidităţi la instituţiile financiare, se arată în analiză.