Sursă foto: actualdecluj.ro

Directorul Aeroportului Internațional Cluj, David Ciceo, a scăpat de închisoare pentru acuzația de luare de mită datorită intervenției prescripției, conform deciziei Tribunalului. Aceeași situație se aplică și afaceristului Ioan Bene, care i-a oferit mita lui Ciceo sub forma unui bloc cu 3 etaje pe strada Trifoiului, numărul 53, din municipiul Cluj-Napoca.

Prescripția răspunderii penale este o prevedere legală conform căreia, după o anumită perioadă de timp stabilită prin lege, responsabilitatea penală pentru faptele penale încetează. În cazul instrumentat de DNA Cluj împotriva lui David Ciceo și Ioan Bene, prescripția ar fi intervenit cu aproximativ un an în urmă.

Trebuie menționat că faptele de dare și luare de mită ale inculpaților David Ciceo și Ioan Bene (investigate în dosarul penal nr. 1250/117/2017) se referă la celebrul caz de corupție care a zguduit Clujul în 2014. La acea vreme, firma Construcții Napoca, condusă de afaceristul Ioan Bene, a obținut prin intermediul unei licitații trucate de la Aeroportul Cluj un contract pentru lucrări importante la noua pistă de aterizare-decolare. Intervenția DNA Cluj privind modul în care firma lui Bene a obținut contractele în Aeroport a dus la condamnarea și arestarea fostului președinte liberal al Consiliului Județean, Horea Uioreanu, singurul care a fost sancționat pentru furturile din regia aeroportuară clujeană.

Cazul de dare și luare de mită care implică pe David Ciceo și Ioan Bene a fost separat din marele dosar de corupție care a dus la condamnarea lui Horea Uioreanu. Procurorii au avut nevoie de aproximativ doi ani pentru a-i trimite în judecată pe David Ciceo și Ioan Bene în acest dosar separat (nr. 1250/117/2017), iar de atunci, judecătorii au semnalat și constatat mai multe neregularități care au fost amânate de procurori, ceea ce a dus la repetate amânări ale pronunțării sentinței.

Decizia instanței din Cluj prevede confiscarea imobilului care a constituit mita (conform articolului 289, alineatul 3 din Codul Penal, se dispune confiscarea unui imobil situat pe strada Trifoiului nr. 53, Cluj-Napoca, județul Cluj, constând într-un teren de 1269 mp, cu o construcție pe trei nivele, S+P+2E, având o suprafață de 764 mp). De asemenea, s-a dispus „încetarea procesului penal împotriva inculpatului David Ioan Ciceo pentru acuzația de luare de mită conform articolului 289, alineatul 1 din Codul Penal, în raport cu articolul 6 din Legea 78/2000, datorită intervenției prescripției răspunderii penale. În plus, s-a dispus încetarea procesului penal împotriva inculpatului Ioan Bene pentru acuzația de dare de mită datorită intervenției prescripției răspunderii penale.

Sursă foto: actualdecluj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.