Sursă foto: servuscluj.ro

La o lună după finalizarea lucrărilor de modernizare, Turnul Pompierilor va fi deschis și publicului larg. Conform Primăriei Cluj-Napoca, monumentul istoric și-a deschis oficial porțile aseară, începând cu ora 19:00.

Reprezentanții primăriei afirmă că turnul va fi o atracție pentru localnici și turiști, datorită nivelului de belvedere de la partea superioară care oferă o panoramă de 360° asupra orașului. Acesta va fi, de asemenea, un spațiu de vizitare care poate găzdui diferite expoziții permanente sau temporare, de mici dimensiuni.

Programul de vizitare va fi zilnic între orele 10:00-18:00 în perioada sezonului cald, iar în perioada cu temperaturi scăzute programul va fi între orele 09:00-17:00.

Lucrările de renovare au durat mai mult de șase ani. Proiectul câștigător a fost selectat în prima parte a anului 2017 în urma concursului internațional de soluții „Turnul celor trei vârste”, organizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România.

Prin măsurile de restaurare ale turnului, au fost puse în valoare următoarele elemente:

  • Suprafețele originale ale zidăriei și finisajelor turnului medieval;
  • Detaliile de piatră cioplită ale turnului medieval, mai ales gurile de tragere și ancadramentele;
  • Înscrisurile și desenele de epocă de pe suprafața pereților;
  • Porțiunea drumului de strajă a fost reabilitată astfel încât să se adapteze la cerințele de astăzi și să permită accesul și circulația istorice;
  • Au fost puse în valoare golurile laterale din interiorul turnului;
  • Piramida de sticlă a fost înlocuită cu un nou segment alcătuit din două nivele, unul închis cu sticlă și unul deschis, care permite accesul publicului și oferă o panoramă de 360° asupra orașului;
  • Pentru a ușura accesibilitatea vizitatorilor în turn, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, a fost instalat un lift de persoane, împreună cu o nouă scară de vizitare.

Urcarea în turn se poate face prin intermediul unui lift și pe scări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.