”Europa a lansat 10 pachete de sancţiuni. Vom avea un alt pachet”, a declarat Mairead McGuinness, comisarul UE pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital, pentru CNBC, la reuniunea de primăvară a Fondului Monetar Internaţional de la Washington.
Ţările UE au purtat discuţii în ultimele săptămâni cu privire la elaborarea unei noi runde de sancţiuni împotriva Rusiei, iar McGuinness a confirmat că un al 11-lea pachet de măsuri este pe cale să fie impus.
”Informaţia noastră este că sancţiunile funcţionează şi vom face mai mult, dar trebuie să ne uităm la implementarea completă. Rusia este lipsit[ atât de finanţare, cât şi de tehnologiile pentru a-şi reinventa maşina de război şi au probleme pe câmpul de luptă. Trebuie să ne asigurăm că nu găsesc modalităţi de a evita sancţiunile noastre şi subliniez în mod repetat că, cu cât sancţiunile noastre sunt mai profunde, cu atât sunt mai puternice, cu atât Rusia va căuta mai mult aceste modalităţi, indiferent dacă este vorba de alte ţări sau de conturi bancare diferite”, a spus McGuinness.
McGuinness a arătat că, pe lângă alte sancţiuni împotriva Moscovei, Bruxelles-ul va încerca să se asigure că sancţiunile sunt implementate ”eficient”, astfel încât să devină mai greu pentru persoane şi entităţi să le eludeze.
”Trebuie să ne asigurăm că nu găsesc modalităţi de a evita sancţiunile noastre. Spun în mod repetat că, cu cât sancţiunile noastre sunt mai profunde, cu atât sunt mai puternice”, a spus McGuinness.
Ea a adăugat: ”Nu subestimaţi eforturile pe care Rusia le va face împreună cu prietenii săi la nivel global pentru a ocoli sancţiunile noastre – afectează economia rusă, afectează maşina de război rusă”.
McGuinness a fost întrebată, de asemenea, dacă UE va încerca să sancţioneze ţările care ajută Rusia să evite sancţiunile cu noi legislaţii.
Departamentul pentru Trezorerie al SUA a publicat anul trecut o listă cu ţările care ajută Rusia să eludeze sancţiunile, printre care Armenia, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan.
McGuinness a spus că blocul s-a concentrat în schimb pe vizarea persoanelor şi entităţilor.
”Ne schimbăm legislaţia pentru a ne uita la persoanele care sunt implicate în intervenţia pe sancţiuni. Cu siguranţă, când vine vorba de persoane sau entităţi care încalcă legea, atunci am lua măsuri”, a spus McGuinness.”
Unele ţări, printre care Estonia şi Franţa, au cerut UE să sancţioneze oligarhii moldoveni şi georgieni care se presupune că lucrează pentru a ajuta Rusia să destabilizaze Ucraina. McGuinness a spus că UE lucrează cu SUA, Regatul Unit, Canada şi Japonia, printre alţi aliaţi, pentru a se asigura că sancţiunile împotriva Rusiei sunt puse în aplicare în mod eficient şi pentru a colecta informaţii despre încercările ţării de a se sustrage de la sancţiuni.