Sursă foto: servuscluj.ro

Turneul național de pian Classic Unlimited, care își propune să aducă muzica clasică mai aproape de publicul larg, se va desfășura în luna octombrie, în cea de-a șaptea ediție a sa. Acest proiect va include 9 concerte cu acces gratuit, care vor avea loc în locații neconvenționale din întreaga țară. Scopul acestui proiect este de a promova o perspectivă inovatoare asupra muzicii clasice și modului în care aceasta poate fi experimentată și înțeleasă, precum și de a evidenția locurile deosebite, dar subevaluate, din România.

Ediția din 2023 a Classic Unlimited va explora poveștile care stau în spatele compozițiilor clasice și ale celor care traversează granița dintre jazz și muzica clasică. Repertoriul variat va cuprinde piese din perioada muzicii clasice romantice, dar și lucrări contemporane care îmbină elemente de jazz. Această selecție promite publicului o experiență muzicală bogată și va fi interpretată de pianistul Bogdan Vaida, inițiatorul proiectului. Bogdan Vaida a dezvoltat, în acest an, proiectul inedit „Classic for Kids” și, în fiecare toamnă, pleacă într-o călătorie cu pianul său pentru a aduce muzica clasică mai aproape de oameni prin intermediul turneului Classic Unlimited.

“Ne-am propus să ducem muzica clasică mai aproape de oameni, prezentând un mod diferit de a vedea, auzi, cânta, trăi muzică. Astfel, încercăm să descoperim poveștile din spatele muzicii, lucrurile care i-au inspirat pe compozitori să își scrie capodoperele. Acestea sunt lucrurile care fac muzica universală deoarece vin din experiențe reale de viață pe care toată lumea le știe și le-a trăit. Cu toții am experimentat frumusețea naturii, bucuria dansului, plăcerea jocului, gustul dulce al succesului, precum și amărăciunea înfrângerii, teama de tot felul sau durerea de a pierde ceva sau pe cineva drag. Ne putem regăsi în muzică, putem învăța din ea și, mai important, ne putem redefini prin ea”.

Iată repertoriul pentru Classic Unlimited 2023:

 • „Intermezzo” – Johannes Brahms
 • „Pavana” – George Enescu
 • „Pisica și Șoarecele” – Aaron Copland
 • „Impromptu Op. 142, nr. 2” – Franz Schubert
 • „Rhapsody in Blue” – George Gershwin
 • „Fifths and Drifts” – Șerban Marcu
 • „Jazz Turbulence” – Cristian Bence-Muk
 • „Midnight Chorale and Toccata” – Ciprian Gabriel Pop

Ciprian Gabriel Pop, Cristian Bence-Muk și Șerban Marcu sunt cei trei compozitori contemporani care au creat piese pentru turneul Classic Unlimited 2023, aducând o perspectivă contemporană asupra influențelor de jazz în muzica clasică. Ciprian Gabriel Pop, conferențiar universitar cu numeroase premii și recunoaștere internațională, are în portofoliu o gamă variată de creații muzicale, de la muzică vocală la cea electronică. Cristian Bence-Muk, Decan al Facultății Teoretice din cadrul Academiei de Muzică din Cluj, a fost distins pentru compozițiile sale corale, vocale, simfonice și vocal-simfonice. Șerban Marcu, cadru didactic la Academia de Muzică „Gheorghe Dima,” completează acest trio de compozitori cu o varietate de creații muzicale, de la cele camerale la cele vocal-instrumentale.

Locațiile selectate pentru această ediție a turneului Classic Unlimited sunt la fel de diverse și unice precum muzica interpretată.

Meda Corovei, project manager Classic Unlimited: ”Classic Unlimited a pornit de la ideea de a aduce muzica clasică mai aproape de oameni, în comunități și-n locuri unde astfel de acorduri se aud mai rar, dar poate cel mai important acolo unde muzica și locul se potrivesc cel mai bine. Așa cum muzica vine din viață, credem că este numai firesc ca aceasta să fie auzită și cântată acolo unde viața se întâmplă. Așa că am ales 9 locuri speciale să ne fie gazde în 2023, să descoperim împreună oamenii și poveștile locului: o fostă mină de cărbune, o biserică din centrul unei comunități miniere, un pod de fier sudat , o grădină botanică și-o grădină de vară, o galerie de artă, o sală de concerte, o biserică în stil baroc și unul dintre cele mai interesante muzee din țară”.

Iată programul și locațiile pentru evenimentele Classic Unlimited 2023:

 • 1 octombrie, ora 18.00: Podul sudat „Pătru Iacob” sub Funicular / Palatul Cultural, Reșița
 • 7 octombrie, ora 19.00: Biserica Romano-Catolică, Roșia Montană
 • 8 octombrie, ora 18.00: Mina Petrila, Petrila
 • 14 octombrie, ora 19.00: Colonia Pictorilor, Baia Mare
 • 15 octombrie, ora 18.00: Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Sighetu Marmației
 • 21 octombrie, ora 19.00: Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor, Gherla
 • 22 octombrie, ora 18.00: Grădina Botanică „Vasile Fati” Jibou
 • 26 octombrie, ora 20.00: Zazen, Cluj-Napoca
 • 28 octombrie, ora 18.00: Palatul Cultural Blaj

Participarea la aceste concerte este gratuită, dar este necesară rezervarea prealabilă a biletelor pe site-ul evenimentului: www.classicunlimited.ro.

Classic Unlimited este inspirat de turneul Klassik Mittendrin, care a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania. Pianistul Bogdan Vaida a avut inițiativa de a aduce muzica clasică în afara sălilor de concert pentru a o face mai accesibilă publicului larg. Proiectul a ajuns în România doi ani mai târziu. Până în prezent, au avut loc șase turnee, în cadrul cărora au avut loc peste 65 de concerte Classic Unlimited în 51 de locuri neconvenționale din România.

Bogdan Vaida a absolvit Academia de Muzică din Cluj și și-a continuat studiile în Germania, la Hochschule für Musik Freiburg. A petrecut mult timp la Freiburg, unde a lansat proiectul Klassik Mittendrin în 2015. Din acel moment, Bogdan Vaida a susținut peste 100 de concerte în cele mai neașteptate locuri din România, Germania și Elveția în cadrul turneelor Klassik Mittendrin și Classic Unlimited, încercând să aducă muzica mai aproape de oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.