Întreaga lume s-a confruntat, de-a lungul timpului, cu crize puternice ale sistemului sanitar, iar bolile care au apărut constant nu doar că au amenințat generații întregi, dar au și produs numeroase victime. Acum, mulțumită felului în care au evoluat atât medicina, cât și tehnologia, anumite afecțiuni care, în trecut, erau fatale, acum pot fi vindecate sau ținute sub control cu ușurință.

Cu mult timp în urmă, pe când studiile din domeniul medicinei și tehnologia nu erau atât de dezvoltate, omul nu mai avea niciun cuvânt de spus în fața bolii. Din fericire, sistemul sanitar din întreaga lume a fost îmbunătățit treptat și unele dintre afecțiunile care altădată erau fatale acum pot fi ținute din control sau chiar vindecate, atât timp cât sunt depistate din timpuriu. Vezi în rândurile de mai jos care sunt cele mai frecvente nouă boli din lume la momentul actual!

Cele mai frecvente nouă boli din lume

Diabetul

Diabetul, în toate formele sale, este una dintre cele mai răspândite boli din lume. Este o boală cronică care apare atunci când organismul nu poate utiliza insulina pe care o produce sau atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină.

Într-un studiu făcut în anul 2020 de către Forumul Român de Diabet, s-a constatat că 1 din 10 români suferă de această boală, iar 3 din 10 români au prediabet. Situația nu este îmbucurătoare nici peste hotare, iar numărul pacienților diagnosticați a crescut tot mai mult, de la un an la altul, atât în rândul tinerilor, cât și în cel al bătrânilor.

Tuberculoza este o boală determinată de infecția cu Mycobacterium tuberculosis, care se poate transmite de la un om la altul prin intermediul secrețiilor contaminate eliminate în timpul strănutului, tusei sau vorbirii. Ea afectează, în general, plămânii, însă poate ataca și alte organe.

Din fericire, boala este curabilă și tot mai puțini oameni mor din această cauză, însă în anul 2010, aproape 1,5 milioane de oameni din întreaga lume au decedat infectați cu TBC. Majoritatea proveneau din țari în curs de dezvoltare.

Holera

Holera este o boală foarte periculoasă, cauzată de bacteria vibrionul holeric și care se răspândește prin apa contaminată. Aceasta afectează intestinul și produce diaree severă și deshidratare, devenind fatală în doar câteva ore de la contractarea virusului.

Boala a apărut în secolul VI î.Hr. în India, iar la începutul veacului al XIX-lea, au izbucnit epidemii de holeră în Anglia, Austria, Rusia sau Germania. Ea este încă prezentă în Africa, Asia de Sud și Haiti.

Cancerul pulmonar

Fără nicio urmă de îndoială, cancerul pulmonar este una dintre cele mai răspândite boli, care, de asemenea, prezintă un procent de mortalitate ridicat. La nivel mondial, provoacă peste 1,5 milioane de decese în fiecare an, mai multe decât cancerul de colon, prostată și sân la un loc.

Infecțiile la nivelul traheei, bronhiilor și plămânilor se numără printre cele mai răspândite boli la nivel mondial. Traheita, bronșita și pneumonia sunt infecții destul de frecvente ale sistemului respirator, dar care nu sunt fatale dacă sunt descoperite și tratate în timp util.

Traheita apare cel mai frecvent la copii cu vârste cuprinse între 3 și opt ani, bronșita la adulți, iar pneumonia poate afecta atât copiii, cât și tinerii și persoanele mature.

Boala Alzheimer

Boala Alzheimer este larg răspândită în întreaga lume și, din păcate, provoacă un număr mare de victime. Afecțiunea este, de fapt, cea mai frecventă formă de demență și are ca efect deteriorarea capacității mintale. Inițial, ea se manifestă prin pierderi de memorie și gândire, iar în fază finală pacientul diagnosticat nu se mai poate descurca și îngriji de unul singur.

 

Boli ale sistemului respirator

Printre cele mai frecvente boli din lume, chiar fatale, se numără cele care afectează sistemul respirator, cum ar fi inflamația cronică a țesutului pulmonar. Plămânii se pot inflama atunci când sunt infectați, răniți în vreun fel sau iritați.

Boli ale creierului

Printre principalele boli din întreaga lume se numără și cele care afectează creierul, cum ar fi bolile cerebrovasculare. Acestea se referă, de fapt, la mai multe afecțiuni care afectează într-un fel sau altul fluxul sanguin și vasele de sânge de la nivelul creierului.

Accidentul vascular cerebral, anevrismul cerebral, boala arterei carotide sunt cele mai răspândite boli cerebrovasculare. Ele pot fi evitate cu un stil de viață sănătos, o dietă echilibrată, somn de calitate și, bineînțeles, controale medicale regulate.

Bolile cardiovasculare

Printre bolile principale din lume care cauzează moartea se numără și cele care afectează inima. Există patru tipuri principale de boli cardiovasculare: boala aortică, boala arterei periferiale, atacul cerebral, boala inimii coronare.

În general, aceste afecțiuni provoacă îngustarea sau blocarea vaselor de sânge, având ca rezultat durerile în piept, atacul de cord sau atacul cerebral.