Sursă foto: servuscluj.ro

În aceste zile, 40.000 de femei din România au ocazia să beneficieze de teste gratuite pentru depistarea cancerului de sân la Cluj-Napoca. Această campanie a început la începutul lunii martie și se va desfășura până la jumătatea lunii aprilie, deoarece numărul doritoarelor este foarte mare. Din păcate, multe femei ajung la Cluj pentru prima dată în viața lor pentru a face o mamografie.

Alina nu și-a făcut o mamografie de aproape 6 ani, dar a venit astăzi la Cluj Arena hotărâtă să își facă investigațiile necesare după ce câteva dintre prietenele ei au trecut deja prin aceste teste de screening.

„Mi s-a părut oportunitate și am zis că trebuie să profit de acest program gratuit, mai ales ca nu am mai făcut testul de vreo 6 ani”, a spus o pacientă.

 

De la debutul campaniei de testare gratuită la Cluj în luna martie, au fost identificate câteva cazuri incipiente de cancer la sân. Vestea bună este că, conform medicilor, femeile testate au venit la timp și au șanse mari de vindecare. În fiecare zi, peste 100 de femei se prezintă pentru testare începând cu luna martie.

„Am avut o adresabilitate foarte ridicată pentru testare. În Cluj testăm de la începutul lunii martie și avem încă telefoane care solicită programări pentru mamografie. Am avut și depistări precoce de cancer de sân. Noi ne ocupăm de întreg traseul femeii, de la momentul depistării și până la momentul în care femeia ajunge la operație”, a transmis managerul proiectului, Mihai Popescu.

În prezent, femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani din cele șase județe ale regiunii Nord-Vest, respectiv Cluj, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, Bihor și Bistrița-Năsăud, pot beneficia de testare gratuită. După sărbătorile pascale, unitatea mobilă din Cluj-Napoca va pleca către Maramureș, Sălaj și Bihor.

Proiectul de screening este cofinanțat de Fondul Social European prin intermediul Programului Operațional Capital 2014-2022 și este implementat de Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Spitalul Clinic Municipal Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.