Nouă state europene au promis un sprijin militar suplimentar pentru Ucraina. Noi discuții pe acest subiect vor avea loc vineri, în Germania, unde se întâlnesc responsabilii militari din aproape 50 de țări.Guvernul lui Olaf Scholz se află sub o presiune tot mai mare pentru a permite livrarea de tancuri foarte moderne. Iar un pachet masiv de arme pentru Ucraina este așteptat din partea Statelor Unite.Mai mult, potrivit cotidianului The New York Times, administrația Biden ia în calcul să ajute Ucraina să atace peninsula Crimeea, pe care preşedintele Putin o consideră parte esențială a planului său de a restabili „gloria de altădată” a Rusiei.„Asta ar duce conflictul la un cu totul alt nivel”, a reacționat amenințător Kremlinul.Germania pune condițiiWall Street Journal citeaza surse de rang înalt din Germania, potrivit cărora Berlinul nu le va permite aliaților să trimită tancuri germane Leopard 2 în Ucraina decât dacă Statele Unite trimit la rândul lor propriile tancuri Abrams.Sabrina Singh, purtătoarea de cuvânt adjunctă de la Pentagon: „Întreținerea și costul ridicat de care ar fi nevoie pentru întreținerea unui Abrams – pur și simplu nu are sens să le oferim ucrainenilor în acest moment. După cum știți, noi am furnizat Bradley-uri. Vedem că și alte națiuni fac un pas înainte și continuă să-i trimită Ucrainei echipamentele militare pe care le pot furniza. În cele din urmă, decizia finală este a Germaniei. Este decizia lor suverană cu privire la asistența de securitate pe care o vor oferi, așa că noi nu vom putea vorbi cu ei”.Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Acum așteptăm o decizie din partea unei capitale europene (Berlin) care să activeze lanțurile de cooperare pregătite pentru tancuri. Cred că puterea conducerii germane va rămâne neschimbată. Ne așteptăm la decizii ferme la reuniunea de la baza Ramstein”.Pe de altă parte, Polonia pare dispusă să sfideze opoziţia Berlinului, şeful guvernului de la Varşovia declarând că acordul Germaniei este de importanţă secundară.Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei: „Punctul extrem de important este ca nemții să trimită partea lor de tancuri grele și moderne. Și aceasta este întrebarea majoră pentru că încă 14 tancuri, pe lângă cele 250 (oferite de Polonia), nu este o schimbare fundamentală, dar dacă Franța și în special Germania și alte țări ar da câte 20-30 de tancuri fiecare, atunci ar putea face diferența pentru Ucraina”.Americanii par dispuși să apeleze și la propriile rezerve strategice de muniții.Hasad Gold, corespondent CNN: „Oficiali israelieni confirmă informația, difuzată prima dată de The New York Times, potrivit căreia americanii transferă în prezent în Ucraina o parte dintre munițiile aflate într-un depozit din Israel”.La rândul lui, premierul suedez Ulf Kristersson
și-a anunțat decizia de a oferi sprijin suplimentar Kievului, inclusiv sistemul de artilerie Archer, un tun autopropulsat recunoscut pe scară largă ca fiind una dintre cele mai avansate arme de artilerie din lume, capabil să tragă obuze până la 50 km.Reacția Kremlinului: „Este primejdios”
Semnificativ este faptul ca, potrivit ziariștilor americani de la The New York Times, Washingtonul începe să se arate dispus să ajute Ucraina să-i atace pe ruşi în Crimeea.Volodimir Zelenski: „Obiectivul nostru este să ne eliberăm toate teritoriile. Crimeea este pământul nostru”.Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Evident, este foarte primejdioasă chiar și numai discuția despre o eventuală livrare către Ucraina a unor arme capabile să lovească teritoriul rus. Ar duce conflictul la un cu totul alt nivel și n-ar aduce nimic bun pentru securitatea europeană și globală”.La rândul său, Dmitri Medvedev a amenințat din nou cu războiul nuclear, în conditiile în care responsabilii militari occidentali se vor reuni în Germania pentru a anunța noi pachete de sprijin pentru Kiev.„Niciunuia dintre liderii occidentali nu-i trece prin cap că victoria asupra unei puteri nucleare într-un război convențional poate antrena izbucnirea unui război nuclear. Puterile nucleare nu au pierdut conflicte majore de care depinde soarta lor. Asta ar trebui să fie evident chiar și pentru un politician occidental care mai are măcar o urmă de inteligență”, a scris Medvedev pe Telegram.Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Armele sunt calea către pace și, chiar dacă sună paradoxal, singura cale de a forța Rusia să înceapă negocierile este să-l convingem pe Putin că nu va învinge pe câmpul de luptă și că trebuie să se așeze la masa discuțiilor”.