{"id":9131,"date":"2023-03-31T13:56:37","date_gmt":"2023-03-31T13:56:37","guid":{"rendered":"https:\/\/informatiacluj.ro\/amenzi-de-peste-trei-milioane-de-lei-date-de-anpc-in-urma-controalelor-la-centre-de-ingrijire-a-varstnicilor-pentru-76-de-unitati-a-fost-oprita-temporar-prestarea-de-servicii-printre-nereguli-sp\/"},"modified":"2023-03-31T13:56:37","modified_gmt":"2023-03-31T13:56:37","slug":"amenzi-de-peste-trei-milioane-de-lei-date-de-anpc-in-urma-controalelor-la-centre-de-ingrijire-a-varstnicilor-pentru-76-de-unitati-a-fost-oprita-temporar-prestarea-de-servicii-printre-nereguli-sp","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/informatiacluj.ro\/amenzi-de-peste-trei-milioane-de-lei-date-de-anpc-in-urma-controalelor-la-centre-de-ingrijire-a-varstnicilor-pentru-76-de-unitati-a-fost-oprita-temporar-prestarea-de-servicii-printre-nereguli-sp\/","title":{"rendered":"Amenzi de peste trei milioane de lei, date de ANPC \u00een urma controalelor la centre de \u00eengrijire a v\u00e2rstnicilor \/ Pentru 76 de unit\u0103\u0163i a fost oprit\u0103 temporar prestarea de servicii \/ Printre nereguli: spa\u0163ii improprii, supraaglomerare \u015fi alimente expirate"},"content":{"rendered":"
\nAutoritatea Na\u0163ional\u0103 pentru Protec\u0163ia Consumatorilor a transmis, vineri, printr-un comunicat de pres\u0103, c\u0103 a \u00eencheiat campania de verific\u0103ri a modului \u00een care este respectat\u0103 legisla\u0163ia \u00een domeniu, la centrele de \u00eengrijire a v\u00e2rstnicilor din \u00eentreaga \u0163ar\u0103. <\/p>\n
<\/p>\n
\u00cen total, au avut loc 605 ac\u0163iuni de control, fiind date 459 de amenzi contraven\u0163ionale, \u00een valoare de peste 3,625 milioane lei. De asemenea, a fost oprit\u0103 temporar prestarea serviciilor \u00een 76 de unit\u0103\u0163i \u015fi retrase definitiv de la utilizare produse \u00een valoare de peste 90.000 de lei. <\/p>\n
<\/p>\n
ANPC a precizat c\u0103, \u00een ultima lun\u0103, \u00een cea de-a doua parte a campaniei, au fost derulate 189 ac\u0163iuni de control, iar pentru abaterile constatate au fost aplicate 137 de amenzi, \u00een valoare de 1,025 milioane lei. <\/p>\n
<\/p>\n
Echipele de control au oprit temporar prestarea serviciilor \u00een 23 unit\u0103\u0163i, p\u00e2n\u0103 la remedierea deficien\u0163elor. <\/p>\n
<\/p>\n
Neregulile \u00eenregistrate de echipele de control, \u00een cea de-a doua parte a campaniei, au fost: <\/p>\n
existen\u0163a mucegaiului, \u00een spa\u0163iile de cazare; folosirea mobilierului deteriorat, a unor perne vechi, uzate, p\u0103tate, f\u0103r\u0103 huse de protec\u0163ie; func\u0163ionarea \u00een spa\u0163ii insalubre \u015fi deteriorate; neafi\u015farea programului de vizit\u0103, a procedurii de admitere, a tarifelor, a pliantelor informative privind activit\u0103\u0163ile derulate \u015fi serviciile oferite; lipsa probelor din toate m\u00e2nc\u0103rurile pregatite, care ar trebui p\u0103strate timp de 48 ore; folosirea unor medicamente cu termen de valabilitate dep\u0103\u015fit; supraaglomerarea spa\u0163iilor de cazare sau cazarea \u00een spa\u0163ii improprii (nerespectarea spa\u0163iului minim alocat\/persoan\u0103, prev\u0103zut de lege). <\/p>\n
<\/p>\n
De asemenea, comisarii ANPC au mai descoperit: utilizarea unor produse alimentare nesigure (f\u0103r\u0103 elemente de identificare \u015fi caracterizare, produse desigilate p\u0103strate la temperatura mediului ambiant); lipsa men\u0163iunilor privind ingredientele cu poten\u0163ial alergen \u015fi cele referitoare la gramajele preparatelor, \u00een meniu sau chiar lipsa meniurilor avizate de personalul de specialitate; folosirea unor produse alimentare cu data durabilit\u0103\u0163ii minimale dep\u0103\u015fit\u0103; modificarea st\u0103rii termice a produselor; folosirea unor vitrine frigorifice, pentru depozitarea produselor \u015fi preparatelor, insalubre, cu praf \u00een exces, rugin\u0103 \u015fi chedere cu mucegai, ghea\u0163\u0103 \u00een exces; folosirea unor echipamente de g\u0103tire, \u00een blocul alimentar, neigienizate \u015fi cu pete de rugin\u0103; utilizarea veselei \u015fi a unor ustensile de lucru neprofesionale; lipsa unora dintre autoriza\u0163iile de func\u0163ionare depozitare necorespunz\u0103toare a produselor. <\/p>\n
<\/p>\n
<\/p>\n
Alte deficien\u0163e g\u0103site de echipele de control au fost: folosirea unor co\u015furi\/tomberoane pentru reziduuri f\u0103r\u0103 capace, \u00een zona de preparare; lipsa mobilierului necesar beneficiarilor (noptiere, scaune etc.); utilizarea unor lenjerii de pat \u015fi saltele neconforme, neigienizate, cu pete lipsa unor robine\u0163i la baie sau a altor elemente din baie, existen\u0163a unor u\u015fi deformate; existen\u0163a igienei precare \u00een b\u0103i \u015fi spa\u0163iile de cazare; utilizarea unor aparate de m\u0103sur\u0103 \u015fi control, f\u0103r\u0103 a fi verificate metrologic. <\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"
\nAutoritatea Na\u0163ional\u0103 pentru Protec\u0163ia Consumatorilor a transmis, vineri, printr-un comunicat de pres\u0103, c\u0103 a \u00eencheiat campania de verific\u0103ri a modului \u00een care este respectat\u0103 legisla\u0163ia \u00een domeniu, la centrele de \u00eengrijire a v\u00e2rstnicilor din \u00eentreaga \u0163ar\u0103. <\/p>\n
<\/p>\n
\u00cen total, au avut loc 605 ac\u0163iuni de control, fiind date 459 de amenzi contraven\u0163ionale, \u00een valoare de peste 3,625 milioane lei. De asemenea, a fost oprit\u0103 temporar prestarea serviciilor \u00een 76 de unit\u0103\u0163i \u015fi retrase definitiv de la utilizare produse \u00een valoare de peste 90.000 de lei. <\/p>\n
<\/p>\n
ANPC a precizat c\u0103, \u00een ultima lun\u0103, \u00een cea de-a doua parte a campaniei, au fost derulate 189 ac\u0163iuni de control, iar pentru abaterile constatate au fost aplicate 137 de amenzi, \u00een valoare de 1,025 milioane lei. <\/p>\n
<\/p>\n
Echipele de control au oprit temporar prestarea serviciilor \u00een 23 unit\u0103\u0163i, p\u00e2n\u0103 la remedierea deficien\u0163elor. <\/p>\n
<\/p>\n
Neregulile \u00eenregistrate de echipele de control, \u00een cea de-a doua parte a campaniei, au fost: <\/p>\n
existen\u0163a mucegaiului, \u00een spa\u0163iile de cazare; folosirea mobilierului deteriorat, a unor perne vechi, uzate, p\u0103tate, f\u0103r\u0103 huse de protec\u0163ie; func\u0163ionarea \u00een spa\u0163ii insalubre \u015fi deteriorate; neafi\u015farea programului de vizit\u0103, a procedurii de admitere, a tarifelor, a pliantelor informative privind activit\u0103\u0163ile derulate \u015fi serviciile oferite; lipsa probelor din toate m\u00e2nc\u0103rurile pregatite, care ar trebui p\u0103strate timp de 48 ore; folosirea unor medicamente cu termen de valabilitate dep\u0103\u015fit; supraaglomerarea spa\u0163iilor de cazare sau cazarea \u00een spa\u0163ii improprii (nerespectarea spa\u0163iului minim alocat\/persoan\u0103, prev\u0103zut de lege). <\/p>\n
<\/p>\n
De asemenea, comisarii ANPC au mai descoperit: utilizarea unor produse alimentare nesigure (f\u0103r\u0103 elemente de identificare \u015fi caracterizare, produse desigilate p\u0103strate la temperatura mediului ambiant); lipsa men\u0163iunilor privind ingredientele cu poten\u0163ial alergen \u015fi cele referitoare la gramajele preparatelor, \u00een meniu sau chiar lipsa meniurilor avizate de personalul de specialitate; folosirea unor produse alimentare cu data durabilit\u0103\u0163ii minimale dep\u0103\u015fit\u0103; modificarea st\u0103rii termice a produselor; folosirea unor vitrine frigorifice, pentru depozitarea produselor \u015fi preparatelor, insalubre, cu praf \u00een exces, rugin\u0103 \u015fi chedere cu mucegai, ghea\u0163\u0103 \u00een exces; folosirea unor echipamente de g\u0103tire, \u00een blocul alimentar, neigienizate \u015fi cu pete de rugin\u0103; utilizarea veselei \u015fi a unor ustensile de lucru neprofesionale; lipsa unora dintre autoriza\u0163iile de func\u0163ionare depozitare necorespunz\u0103toare a produselor. <\/p>\n
<\/p>\n
<\/p>\n
Alte deficien\u0163e g\u0103site de echipele de control au fost: folosirea unor co\u015furi\/tomberoane pentru reziduuri f\u0103r\u0103 capace, \u00een zona de preparare; lipsa mobilierului necesar beneficiarilor (noptiere, scaune etc.); utilizarea unor lenjerii de pat \u015fi saltele neconforme, neigienizate, cu pete lipsa unor robine\u0163i la baie sau a altor elemente din baie, existen\u0163a unor u\u015fi deformate; existen\u0163a igienei precare \u00een b\u0103i \u015fi spa\u0163iile de cazare; utilizarea unor aparate de m\u0103sur\u0103 \u015fi control, f\u0103r\u0103 a fi verificate metrologic. <\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":9132,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"tdm_status":"","tdm_grid_status":"","footnotes":""},"categories":[8],"tags":[9],"yoast_head":"\n