Un cunoscut fost om politic din Germania, Wolfgang Schäuble, a avertizat recent asupra erodării principiilor democratice. Acesta a afirmat că pilonii esenţiali ai democraţiei sunt ameninţaţi.
În ziua de joi 12 ianuarie, fostul preşedinte al Bundestagului şi ministru în mai multe guverne germane, Wolfgang Schäuble, a avertizat, în cadrul unui discurs ținut în parlamentul austriac, în legătură cu o erodare a democraţiei, a relatat dpa.
Societatea îşi pierde obişnuinţa de a comunica despre problemele importante
În prezent, pilonii esenţiali ai democraţiei sunt ameninţaţi, în mod special de internet şi social media, a declarat politicianul. Aşa-numita „economie a atenţiei” controlată de algoritmi denaturează discursul, făcând mai dificilă identificarea punctelor comune, a adăugat Schäuble, cu ocazia unei ceremonii care a marcat redeschiderea clădirii parlamentului austriac după renovare.

În afirmaţiile sale, „Aproape oricine spune acum aproape orice pe net. Şi, se pare, de preferinţă în acord unul cu altul, unul peste altul sau unul împotriva altuia.”, a sugerat politicianul. Astfel, societatea îşi pierde obişnuinţa de a comunica despre problemele importante, „însă aceasta este exact de ceea ce depinde democraţia.”, a subliniat acesta.
„Avem nevoie de o cultură a ascultării.”, a remarcat politicianul conservator german în vârstă de 80 de ani, care în prezent membru în Bundestag. Mai mult decât atât, cetăţenii trebuie să se simtă mai bine reprezentaţi şi că sunt parte a procesului democratic.

Wolfgang Schäuble: Avem nevoie de disponibilitate spre cooperare, toleranţă şi apreciere
În plus, „Nu oricine pune sub semnul întrebării măsurile din pandemie este un teoretician conspiraţionist. Nu oricine este îngrijorat de primirea refugiaţilor este un xenofob inuman. Şi nu oricine se îndoieşte de obiectivele climatice europene este un aşa-zis negaţionist climatic.”, a conchis Schäuble.
Acest discurs a fost susținut şi de preşedintele Consiliului Naţional austriac (n. red. camera legislativă inferioară), Wolfgang Sobotka, care a menționat în deschidere despre o pierdere de încredere în instituţiile democratice în anii recenţi.
„Pentru a combate această tendinţă şi provocări cum ar fi criza climatică, migraţia sau urmările războiului rus purtat împotriva Ucrainei, parlamentarii ar trebui să se concentreze pe respectul reciproc: „Pentru a face faţă împreună, avem nevoie de disponibilitate spre cooperare, toleranţă şi apreciere.”, a mai adăugat Sobotka.

În altă ordine de idei, clădirea parlamentului austriac, inaugurată în urmă cu 130 de ani, s-a aflat într-un proces de renovare în ultimii cinci ani şi include acum şi un nou centru pentru vizitatori.
Costurile renovării Legislativului s-au ridicat la circa 420 milioane de euro.