Virgil Popescu, întrebat dacă subvenţia la carburanţi va fi prelungită de la 1 ianuarie: În a doua parte a lui decembrie, cred că va fi luată această decizie/ Dacă va fi necesar, Guvernul va lua această decizie

0
12

Virgil Popescu a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, dacă va mai fi prelungită subvenţia la carburanţi şi de la 1 ianuarie 2023.

“Să vedem în decembrie. În a doua parte a lui decembrie cred că va fi luată această decizie. Vom discuta şi vom vedea. Să ştiţi că avem semnale din piaţă că nu e chiar aşa corectitudine, totuşi. Dacă la prima variantă nu s-a permis revânzarea, acum Ministerul de Finanţe a venit cu ordonanţa şi noi am fost de acord să permitem şi revânzarea către companii şi există suspiciuni că se cere de două ori pentru acelaşi litru, se cer de două ori aceşti 25 de bani. S-a intervenit în Parlament. Noi vrem bună credinţă, dar vrem şi cerem bună credinţă, dar vrem să fie şi respectată. Hai să fim oameni si să respectăm acest lucru. Sigur, am văzut aceste lucruri şi revenim la normal. Dacă va fi nevoie sigur, sunt convins că decizia va fi luată. Haideţi să vedem cum vor evolua preţurile. Deocamdată a fost o scădere de preţuri, după care a urmat, după decizia OPEC  de scădere a producţiei, a urmat o uşoară creştere a preţului barilului. Este stabilizat în momentul de faţă”, a explicat ministrul Energiei.

Întrebat dacă în perioada sărbătorilor de iarnă va mai creşte sau va mai scădea preţul carburanţilor, Virgil Popescu a răspuns: “E greu de făcut predicţii pentru că o declaraţie a cuiva poate să creeze o inflamaţie în preţuri. Aşa că tot anul m-am ferit să mai fac predicţii de preţuri”.

El nu crede că preţul carburanţilor va mai ajunge la 9 lei.

“Nu cred că vom mai ajunge la… Sincer să fiu, nu cred că vom mai ajunge. Nu au ajuns la 10 lei, haideţi să fim serioşi, era aproape de 9 lei. Cotaţia barilului de petrol ajunsese la 120 de dolari. Acum vorbim de 90-95”.

Întrebat ce se va întâmpla când nu va mai exista această subvenţie, Virgil Popescu a răspuns: “Dacă nu ar exista subvenţia, preţul creşte cu 50 de bani. Dar să nu facem supoziţii, să vedem ce se întâmplă în decembrie şi cred că dacă va fi necesar, Guvernul va lua această decizie”.

Prin Ordonanţa de urgenţă privind compensarea preţului la carburanţi, măsură care se aplică până la sfârşitul anului, operatorii economici care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali, persoane fizice sau juridice, precum şi către operatorii economici autorizaţi care achiziţionează carburanţi din depozite sau şi din staţii de distribuţie pentru consumul propriu sau pentru revânzare şi care acordă o reducere de 0.5 lei pe litru, inclusiv TVA, la preţul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 de lei per litru, inclusiv TVA aferentă reducerii acordate.