Virgil Popescu: ANRE are rolul de reglementare. Ministerul Energiei face politicile energetice, dar nu face politicile sociale, politicile de sărăcie energetică / Ce spune despre relaţia cu preşedintele ANRE

0
10

Virgil Popescu a fost întrebat, sâmbătă, în cadrul emisiunii Insider Politic, despre relaţia pe care o are cu ANRE şi cu preşedintele acestei instituţii, Dumitru Chiriţă.

“Am o relaţie umană ok cu domnul Chiriţă. Dânsul a fost vicepreşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din partea PSD în mandatul 2016 -2020, eu am fost vicepreşedintele Comisiei de Industrii din partea PNL în aceeaşi perioadă. Am o relaţie ok instituţional şi uman. Fiecare dintre noi avem nemulţumirile vizavi de anumite lucruri. Fiecare putem crede că putea face mai mult”, a afirmat ministrul Energiei.

El a explicat ce putea face ANRE pentru piaţa de energie în timpul pandemiei.

“În 2020, în plină pandemie, preţurile la petrol ajunseseră chiar negative, preţul la gaze naturale era undeva la 7 euro. E clar că nu mai era apetit de investiţii în 2020. Ca să faci noi investiţii la 7 euro nu mai eşti rentabil să scoţi. Era clar că erau preţurile foarte jos în 2020. Era clar că era un moment foarte bun să dai drumul la contractele pe piaţă, să refaci înapoi piaţa stricată prin Ordonanţa 114”, a explicat Virgil Popescu.

Întrebat dacă ANRE are o responsabilitate în această criză energetică, ministrul Energiei a răspuns:

“ANRE are cel mai mare rol, are rolul de reglementare. Ministerul Energiei face politicile energetice, dar nu face politicile sociale, nu face politicile de sărăcie energetică. Nu le facem. Noi facem politicile economice. Avem rolul să dezvoltăm, să creştem noi capacităţi de producţie, evident, de gaze naturale, de energie electrice, să creăm cadrul legal primar sigur că da. Şi asta îl facem şi împreună cu ANRE şi împreună cu celelalte ministere. Rolul de reglementare şi de reglementare în jos a pieţei şi de supraveghere a pieţei este la ANRE şi la Consiliul Concurenţei”.

Virgil Popescu a mai fost întrebat dacă Dumitru Chiriţă merită să rămână în continuare preşedintele ANRE.

“S-au prelungit mandatele cu şase luni. Să lăsăm în interiorul coaliţiei să se discute acest lucru”, a adăugat ministrul Energiei.