Pe data de 17 martie 2023, la Târgu Mureș, ministrul Sănătății, Prof.univ.Dr. Alexandru Rafila și managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Prof.univ.Dr. Claudia Gherman, au semnat contractul de finanțare prin PNRR pentru Centrul Regional de Boli Cerebrovasculare și Neurochirurgie Cluj. Evenimentul a fost marcat și de participarea Prof.univ.Dr. Ștefan Florian, inițiator și manager al proiectului, și a Ec. Delia Dragomir, Director Financiar-Contabil al SCJU Cluj și asistent manager al proiectului.
Proiectul de dezvoltare a Centrului Regional de Boli Cerebrovasculare și Neurochirurgie Cluj este extrem de important pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Acesta presupune reabilitarea, reamenajarea și recompartimentarea unei clădiri existente, precum și construirea unui nou corp de clădire. Investiția totală se ridică la suma de 230,734,270.56 lei, inclusiv TVA.
Proiectul este de o importanță critică în asigurarea serviciilor de sănătate publică pentru populația din județul Cluj și din regiunea Nord-Vest, deoarece nu există un centru similar care să trateze patologia complicată și cu urmări grave a accidentului vascular cerebral, care este una dintre cauzele majore de mortalitate și morbiditate cu handicap neurologic în rândul populației. În plus, implementarea acestui proiect vine ca o recunoaștere a activității intense și a cercetărilor realizate în domeniul neuroștiințelor de-a lungul anilor. Școala clujeană de neurologie și neurochirurgie a format numeroși specialiști recunoscuți la nivel internațional, capabili să ducă acest domeniu la un nivel de excelență.
În anul 2019 a fost lansat un proiect care a trecut cu succes de etapa de proiectare și obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor necesare. De la începutul lunii august 2022, proiectul se află în faza de execuție și a primit o finanțare inițială de aproximativ 1 milion de euro din bugetul de stat prin intermediul Ministerului Sănătății. Finanțarea actuală din cadrul PNRR este extrem de importantă, deoarece asigură continuitatea proiectului, care este programat să fie finalizat în 2025.
Noua facilitate medicală de neurochirurgie va fi dotată cu o Secție de Neurochirurgie, o Secție de Terapie Intensivă, un Centru de Primire Urgențe, un Bloc Operator, cabinete de ambulatoriu, o zonă de recepție pentru pacienți și alte spații administrative necesare pentru a oferi servicii la standarde moderne.
Secția de Neurochirurgie va dispune de 79 de paturi și va permite creșterea semnificativă a numărului de cazuri ce pot fi tratate, cu circuite funcționale și separarea completă a zonelor sterile și celor cu acces. Aceasta va include și un compartiment pentru neurochirurgia pediatrică.
Secția de Terapie Intensivă va avea 26 de paturi în camere de câte 2 sau 3 paturi, precum și o unitate de terapie intensivă neuro-vasculară (stroke) și o zonă de terapie intensivă pediatrică. Aceasta va permite monitorizarea mai bună a pacienților, gruparea lor în funcție de patologii, complicații, vârstă, izolarea cazurilor cu patologie infecțioasă și circuite funcționale.
Blocul operator va avea 7 săli de operații modulare, care vor asigura o creștere a numărului de intervenții neurochirurgicale specializate și condiții optime. Acesta va fi echipat cu sisteme de neuronavigație și neurofiziologie, aparate radiologice mobile C-arm, iar două săli vor fi dotate cu coloane suplimentare pentru intervenții endoscopice. Toate sălile de operații vor fi conectate cu sala de conferințe, pentru a asigura procesul de educație și formare a studenților și medicilor rezidenți în domeniul neurochirurgiei, neuroradiologiei intervenționale și neuroanesteziei.
Zona de primire a urgențelor va fi dotată cu o infrastructură complexă care va include o zonă de examinare pentru urgențe care va avea acces la echipamente medicale de imagistică, cum ar fi Tomografia Computerizată (CT), Rezonanța Magnetică (RMN) și Angiografia Multiplanară. De asemenea, va exista o sală multifuncțională hibridă, un salon de observare cu patru paturi și camere de gardă, toate conectate prin circuite funcționale.
Sala hibrid multifuncțională va permite introducerea unor noi tehnici terapeutice precum tratamentul endovascular pentru anevrisme intracraniene, tromboliza intraluminală, trombectomie endovasculară, angioplastie, stenoză arterială cerebrală, tratamentul endovascular pentru malformații vasculare cerebro-spinale și embolizarea preoperatorie a tumorilor hipervasculare.