Autorităţile au ”percheziţionat 15 locuri pe întreg teritoriul” al Germaniei, din cauza unor ”presupuse infracţiuni comise de către membri ai Ultimei Generaţii”, în cadrul unei anchete cu privire la ”formarea sau susţinerea unei organizaţii criminale”, a anunţat Parchetul din Munchen.

Şapte membri ai mişcării – cu vârste cuprinse între 22 şi 38 de ani – sunt vizaţi de această procedură, precizează parchetul.

CEA MAI VIZIBILĂ MIŞCARE ECOLOGISTĂ

Justiţia le reproşează faptul că ”au făcut publicitate pe Internet” şi că au ”organizat” ”colecte de fonduri” în valoare de ”1,4 milioane de euro” cu scopul de a întreprinde acţiuni ilegale.

Doi membri ai Ultimei Generaţii sunt suspectaţi de faptul că au ”încercat în aprilie 2022 să saboteze conducta Trieste-Ingolstadt”, un oleoduct care traversează Bavaria, considerat o ”infrastructură esenţială” de către autorităţile germane.

Percheziţii au avut loc în ”şapte regiuni germane”, şi anume la Berlin, în Bavaria şi în Hesse, precizează parchetul.

”Conturi şi active au fost confiscate”, precizează parchetul, în baza unor plângeri.

Într-o reacţie, mişcarea ecologistă a îndemnat ”cetîţenii să particikpe la marşuri de protest”.

Today hundreds marched in Berlin in solidarity with the climate activist group . The protesters are criticising the nationwide police raids that took place against .

— the brake (@TheBrakeNet)

Adunări erau prevăzute miercuri seara la Berlin, Dresda şi Hamburg.

”Ei ne sperie, dar noi nu trebuie să cedăm. Guvernul ne conduce cu ochii închişi către un infern climatic şi apasă pe acceleraţie”, a justificat într-o conferinţă de presă o purtătoare de cuvânt a Ultimei Generaţii, Aimée van Baalen.

Ultima Generaţie este cel mai vizibil colectiv ecologist din Germania.

Ea a atras atenţia, în ultimele luni, prin acţiuni de nesupunere civică – uneori spectaculoase -, menite să determine Guvernul lui Olaf Scholz să accelereze lupta împotriva modificărilor climatice.

Membrii mişcării şi-au lipit, în mai multe rânduri, mâinile de asfaltul marilor axe rutiere, cu scopul de a întrerupe circulaţia, sau au împroşcat cu diverse substanţe tablouri în muzee.

Mişcarea a fost vizată în sute de proceduri judiciare, acuzată de tulburarea ordinii publice.

Recent, un tribunal a condamnat trei activişti la pedepse de cinci, patru şi trei ani de închsioare cu executarea – cele mai dure sancţiuni impuse până în prezent cu privire la acest tip de fapte.

”ULTIMA GENERAŢIE NU ESTE CRIMINALĂ”

Activişti din cadrul unor grupuri ca Ultima Generaţie susţin că protestele lor sunt esenţiale împotriva unei acţiuni pe care o consideră insuficientă a autorităţilor în lupta împotriva modificărilor climatice.

”Trebuie, oare, (…) ca apa potabilă să dispară, pentru ca să înţelegem că Ultima Generaţie nu este criminală?”, a declarat miercuri Aimée van Baalen.

”Statul de drept nu se lasă călcat în picioare”, a tranşat, la rândul său, ministrul de Interne Nancy Faeser, în ziarele grupului de presă Funke.

Peste 1.600 de delicte comise de către activişti ecologişti au fost înregistrate în 2022 în Germania de către poliţie – cel mai adesea baraje rutiere -, acuză ministrul.

Acţiunile ecologiştilor înfurie Guvernul Scholz, care dă asigurări că a făcut mai mutl decât orice altul în contracararea încălzirii globale.

Coaliţia aflată la putere în Germania – din care fac parte Verzii (ecologişti), Partidul Social Democrat (SPD) şi Partidul Liberal (FDP) – afişează obiective ambiţioase în lupta împotriva modificărilor climatice, de exemplu de a produce 80% din electrcitate din energie regenerabilă până în 2030.

Cancelarul Olaf Scholz a atacat ultima oară, în mod public, Ultma Generaţie, săptămna aceasta, la o vizită într-o şcoală.

Scholz a declarat că el consideră ”complet idiot să te lipeşti de un tablou sau de un drum”.

”Cum poate el să îndrăznească să apară în faţa copiilor cărora le distruge viitorul şi să le spună că protestele faţă de politica sa distrugătoare sunt total idioate?”, a reacţionat miercuri o purtătoare de cuvânt a mişcării, Marion Fabian.

Un Consiliu de experţi în lupta împotriva modificărilor climatice, însărcinat cu evaluarea acţiunii Guvernului, a prezentat la jumătatea lui aprilie un raport în care estimează că Germania riscă să nu-şi atingă obiectivele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon (CO 2 ).