Primarul PNL al Iaşiului, Mihai Chirica, acuză USR şi PSD că apelează la „tertipuri ieftine” pentru a bloca bugetul local, după ce depunerea jurământului de către un consilier PNL a fost amânată din lipsă de cvorum, iar edilul nu mai dispune de majoritatea necesară în consiliu, a informat news.ro.

Mihai Chirica a convocat vineri, 13 ianuarie, o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, în cadrul căreia ar fi trebuit să aibă loc depunerea jurământului de către consilierul local Marius-Ionuţ Rîpanu (PNL), după ce liberalul Alin Andrieş şi-a dat demisia pentru că a fost numit secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Dar consilierii locali USR şi PSD au lipsit, astfel că întrunirea nu s-a putut desfăşura din lipsă de cvorum. Pentru asigurarea cvorumului, ar fi trebuit să fie prezenți 14 consilieri, dar au venit 13, de la PNL şi PMP.

Mihai Chirica a menționat că urgenţa şedinţei era legată de faptul a fost convocată o şedinţă ordinară a Consiliului Local destinată analizării şi votării bugetului local pentru 2023 pentru ziua de 18 ianuarie.

„Este limpede că alianţa toxică pentru Iaşi dintre USR şi PSD apelează din nou la tertipuri ieftine pentru a bloca adoptarea bugetului local şi, astfel, funcţionarea normală a administraţiei locale şi a oraşului nostru. Asistăm la un politicianism nociv cu atât mai condamnabil cu cât astfel de gesturi au loc într-un context de criză, în care urmările războiului din apropierea graniţelor noastre şi ale crizei energetice afectează inevitabil funcţionarea administraţiei şi bunăstarea comunităţilor”, a declarat primarul de Iași, Mihai Chirica.

„Sper ca şi consilierii locali USR şi PSD să înţeleagă faptul că situaţia complicată pe care o traversăm necesită maturitate, raţiune şi responsabilitate şi să nu blocheze dezvoltarea Iaşiului”, a adăugat el.

El a precizat că a convocat o nouă şedinţă de Consiliu Local pentru luni, 16 ianuarie.