Președintele USR, Cătălin Drulă, a transmis luni, 9 ianuarie, că „plagiatul înseamnă furt” și consideră că ministrul PNL de interne trebuie să demisioneze după ce Pressone a dezvăluit că Lucian Bode a dat în judecată Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) „ca să blocheze ancheta de plagiat a tezei sale de doctorat”.

„«Doctor» Bode, soluția e demisia! Presiunile asupra UBB nu te fac mai puțin hoț”, a scris Drulă pe Facebook.

„De ce e important că Bode a plagiat? Pentru că plagiatul înseamnă furt. Iar cine a furat o dată va fura în continuare. Vă aduceți aminte scandalul cu achiziții trucate de BMW-uri”, a adăugat liderul partidului de opoziție.

Drulă a precizat că, după ce o echipă USR a transcris de mână teza de doctorat a lui Bode, „pentru că era mai greu accesibilă decât arhivele Securității”, UBB a concluzionat că există fragmente plagiate. „Atunci, Bode saluta analiza UBB și mințea România că teza lui e în regulă”, a menționat Drulă.

„A urmat analiza Emiliei Șercan, care a demonstrat un plagiat grosier, iar UBB anunța o nouă anchetă pentru o verificare mai amănunțită. Acum, Bode nu mai salută Universitatea, ci o dă în judecată la Tribunalul Sălaj, ca să blocheze verificarea tezei. Am mai văzut acest model”, a punctat el.

Atac și la Nicolae Ciucă

Președintele USR l-a catalogat apoi pe premierul Nicolae Ciucă drept „prim-plagiatorul țării”, susținând că acesta s-a folosit de „metoda coperta” ca să scape de acuzații.

„Prim-plagiatorul țării a acționat și el în instanță și a blocat CNATDCU de la verificarea sesizărilor de plagiat împotriva lui. Într-o manevră josnică și ilegală – metoda coperta – dosarul lui Ciucă a ajuns la un judecător pus în funcții de PNL și care s-a pensionat imediat după ce i-a făcut pe plac lui Ciucă”, a precizat Drulă.

El a amintit că Sorin Cîmpeanu și Florin Roman sunt cei doi miniștri PNL care au demisionat după acuzațiile de plagiat. „Dar Bode și Ciucă duc mândri mai departe tradiția furtului și a imposturii fără nicio urmă de rușine. Aceste două personaje toxice arată cât de jos poate coborî un partid întreg ca să protejeze hoții”, a afirmat Drulă.

„Iar Iohannis tace”, a concluzionat el.

Afirmațiile lui Drulă vin după ce Lucian Bode a cerut în instanţă anularea hotărârii prin care Universitatea Babeş-Bolyai a decis să-i reanalizeze lucrarea de doctorat, vizată de acuzaţii de plagiat, iar procesul a fost deschis la Tribunalul Sălaj. Potrivit portalului instanțelor de judecată, primul termen a fost stabilit pentru 17 ianuarie 2023.

„Susțin în continuare că teza mea de doctorat nu conține preluări neautorizate, toate preluările fiind evidențiate prin indicarea acestui lucru în notele de subsol și în lista de referințe”, a afirmat Bode într-un punct de vedere remis Libertatea, luni, 9 ianuarie, după ce jurnalista de investigații Emilia Șercan a susținut în Pressone că ministrul de interne a dat în judecată Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai „încercând să blocheze emiterea unui verdict de plagiat referitor la teza sa de doctorat”.

Bode a mai susținut că, potrivit legii, Comisia de Etică a UBB nu poate verifica decât membrii comunității universitare, „comunitate din care eu nu fac parte”.