Fostul ministrul USR al Justiției, Stelian Ion, susține că se impune demisia sau demiterea ministrului PNL al Justiției, Cătălin Predoiu, care a spus la Europa FM că soțul fostei șefe DIICOT a fost achitat, deși instanța se va pronunța abia în februarie, iar ulterior ministrul a afirmat că are informația „din surse neoficiale”.

„Anunțarea, pe «surse neoficiale», a soluției într-un dosar penal care are termen de pronunțare în februarie, dar și indicațiile date procurorilor fostei Secții speciale în dosarul Laurei Codruța Kovesi sunt fapte de o gravitate extremă și îl descalifică total pe Cătălin Predoiu să mai ocupe funcția de ministru al Justiției. Prin urmare, acesta trebuie să-și prezinte, de urgență, demisia din funcție. Sau, în caz contrar, să fie demis”, a transmis Stelian Ion într-un comunicat USR, joi, 19 ianuarie.

Drulă îl acuză pe președintele Iohannis că nu intervine

La rândul său, liderul partidului de opoziție, Cătălin Drulă, l-a comparat pe Cătălin Predoiu cu Rodica Stănoiu, fostul ministru PSD al Justiției din perioada 2000-2004, când premier era Adrian Năstase.

„Ministrul Justiției, Predoiu, anunță public, că are pe «surse neoficiale», soluția unui dosar penal care are termen de pronunțare în februarie. Noul Rodica Stănoiu (ministra Justiției lui Năstase) ne anunță senin că inculpatul va fi achitat în apel după ce în primă instanță fusese condamnat la închisoare”, a scris Drulă pe Facebook, joi, 19 ianuarie.

„Același Predoiu îi arată discret pisica procurorului-șef european, Laura Codruța Kövesi, cu un dosar care trenează de 4 ani”, a adăugat liderul partidului de opoziție.

Drulă s-a referit apoi și la ministrul PNL de Interne, Lucian Bode, care, potrivit liderului USR, „își amenință adversarii din politică cu dosare la comandă și își terorizează chiar proprii colegi de partid”.

În acest context, liderul partidului de opoziție a acuzat lipsa de atitudine a șefului statului. „Președintele lor Klaus Iohannis tace mâlc. Băieții lucrează pentru liniștea lui de după ieșirea din mandat”, a punctat Drulă.

Predoiu a vorbit despre o decizie a instanței așteptată luna viitoare

Fostul poliţist Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT Giorgiana Hosu, a fost condamnat în primă instanţă de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare în dosarul Carpatica Asig, pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Acum, dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti și verdictul va fi dat pe 7 februarie.

În acest context, ministrul PNL al Justiției, Cătălin Predoiu, a spus pe 18 ianuarie, la Europa FM, că soţul fostei șefe DIICOT a fost achitat. Apoi, Predoiu a spus într-un comunicat că „nu am verificat în prealabil informaţia pe care o aveam din surse neoficiale” și, în alte precizări făcute ulterior, a afirmat că a fost vorba despre „o eroare de judecată, bazată pe o festă de memorie”.