„Ucrainenii au solicitat să existe discuţii şi cu Ministerul Transporturilor şi de Externe. Aceste discuţii nu au avut loc, dar ai noştri, inflamaţi şi hotărâţi, fac afirmaţii care nu au un temei dovedit. (…) E bine să se verifice, dar cred că e legitim să se verifice împreună cu ei. Cred că este foarte bine ca politicienii noştri înainte să ţină discursuri inflamate să lase experţii să vadă ce se întâmplă real acolo, dacă se respectă sau nu legislaţia internaţională, să discute cu Comisia Europeană pentru a lua măsurile care se impun. Nu cred că e potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date neverificate. Nu cred că în acest moment este potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte. Ei acum nu au nevoie să fie certaţi, au nevoie de sprijin. Nu vreau să se tolereze lucrări care pun în pericol biodiversitatea Dunării, dar nu cred că ebine să ne ambalăm fără să ştim ce se întâmplă aici. Îi invit pe toţi cei preocupaţi să aştepte până se întâlnesc experţii, discută, şi vin cu un plan de măsuri. E abordarea cea mai corectă şi care duce la rezultate. Calea este cea diplomatică, calmă şi cu experţi”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat miercuri la Varşovia despre subiect.

Referitor la lucrările ilegale care s-ar face acolo, şeful statului a precizat: „Despre lucrări voi fi înştiinţat atunci când îmi confirmă experţii ce anume lucrări se fac. Ştie şi Ministerul Transporturilor cam din octombrie. Ei ne-au anunţat oficial că vor să fac dragări şi lucrări de întreţinere. Nu e absolut nimic nou aici. Cei care au încercat să facă o mare problemă din asta nu cred că au înţeles miza acestei perioade şi nici nu mi se pare că preocuparea pentru Delta e preocuparea numărul 1 pentru ei”.

El le-a recomandat politicienilor români să se ocupe de alte teme până va fi clarificată situaţia de pe Canalul Bâstroe. 

„Nu am dat un avertisment politicienilor noştri, ci le-am făcut o recomandare să se ocupe de alte teme, până se încheie verificările acolo. E important să păstrăm sprijinul populaţiei pentru ce face România, adică pentru sprijinul pentru Ucraina, pentru întărirea Flancului Estic, pentru a ne păstra valorile noastre. Dar noi ştim că există oameni care vor să abordeze altfel chestiunea. Nu mi se pare oportun pentru România. Aceste chestiuni care duc la o tensionare a relaţiilor bilaterale, atunci pot fi găsiţi şi la noi şi în Ucraina unii mulţumiţi şi unii nemulţumiţi, dar vă asigur că vor fi şi care se bucură în Moscova”.