Cutremur pe scena politică din Europa. România a luat cuvântul! Karl Nehammer, cancelarul federal al Austriei, este acuzat că ar fi marioneta lui Vladimir Putin şi a intereselor Rusiei.

Cristian Terheș: Karl Nehammer este marioneta lui Vladimir Putin şi a intereselor Rusiei

Europarlamentarul român Cristian Terheș susține ferm că blocare abuzivă a aderării României la Spațiul Schengen este un act de corupție flagrantă, în contextul în care Comisia Europeană afirmă de 11 ani că țara noastră îndeplinește toate standardele pentru a intra în zona de liberă circulație din Europa. Din punctul lui de vedere, Karl Nehammer este marioneta lui Vladimir Putin şi a intereselor Rusiei care subminează proiectul european.

„S-a demonstrat, cancelarul austriac (Karl Nehammer) este o marionetă a lui Putin şi a intereselor Rusiei care subminează proiectul european. România şi Bulgaria aveau dreptul naţional de a fi în Spaţiul Schengen. Deja de 11 ani Comisia Europeană spune că România îndeplineşte toate standardele necesare.

România nu este sacul de box al nimănui şi nu trebuie să acceptăm ca anumite partide politice să câştige puncte în ţara lor. Este o acțiune de șantaj împotriva României pentru ca Austria să primească un acces mai ieftin la resurse pe care ea nu le are. Este inacceptabil.

Încurajez Comisia să ia toate măsurile necesare pentru a sancționa toate afacerile austriece care continuă să funcționeze în Rusia”, a declarat, marți, Cristian Terheș în cadrul unei dezbateri a Parlamentului European reunit la Strasbourg (Franța).

Anul 2023 poate să fie anul aderării României la Spațiul Schengen

Vă amintim că prima reuniune informală a Consiliului Justiției și Afacerilor Interne (JAI), sub președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene, va avea loc la finalul acestei luni, în perioada 25 ianuarie – 27 ianuarie, fiind prima ocazie din acest an pentru România să ceară introducerea aderării ei în Spațiul Schengen pe agenda Consiliului UE.

Reuniunea informală a Consiliului JAI va avea loc la Stockholm (Suedia). Prima ședința oficială din 2023 va avea loc abia în primăvară, între 9 martie și 10 martie, la Bruxelles.

„Reuniunile oficiale ale Consiliului sunt organizate de Consiliul UE și sunt prezidate de Președinția Consiliului. Cu toate acestea, fiecare președinție a Consiliului organizează și reuniuni informale ale miniștrilor pentru a purta discuții privind inițiative legate de un anumit subiect sau de o anumită formațiune a Consiliului”, scrie pe site-ul oficial al Consiliului European.

„Anul 2023 poate să fie anul aderării României la Spațiul Schengen, dacă vom aborda acest subiect coerent și cu profesionalism. Avem nevoie de o acțiune externă mai dinamică, de implicare la cel mai înalt nivel și de o mai bună cooperare între toți cei care pot ajuta la realizarea acestui obiectiv important pentru țara noastră.

Toți am văzut ce a putut face Croația, prin aderarea la zona euro și la Spațiul Schengen, începând cu 1 ianuarie, deși a intrat în Uniunea Europeană după România. (…) Doar dacă vom aborda coerent începutul de an, vom avea o șansă reală ca țara noastră să intre în Spațiul Schengen pe finalul anului”, a scris europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu pe contul lui de Facebook.